Nekategorizirano

Prehodno obdobje Brexita do 2020

Na povabilo glavnega pogajalca Evropske unije za Brexit Michela Barniera, se je včeraj evropski poslanec dr. Milan Zver srečal z njim po plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Barnier je dr. Zveru podrobno predstavil potek pogajanj in opozoril na nekatere težave. Med nesoglasji je izpostaviil različna stališča do pravic državljanov (britanskih v EU in evropskih v Veliki Britaniji), (ne)priznavanje evropskega sodišča in finance. Vprašljiva je tudi zahteva Britanije, da ima med prehodnim obdobjem pravico ugovarjati novi zakonodaji, ki se bo sprejemala. Znano je, da je EU nedavno sprejela izhodišča za pogajanja o prehodnem obdobju, ki naj bi trajalo do konca leta 2020. Velika Britanija naj bi v tem času v celoti spoštovati evropsko zakonodajo, ne bi pa imela pravice do soodločanja.

Dr. Zver in Barnier sta v luči aktualnih dogajanj tako spregovorila predvsem o prihodnosti Evropske unije ter življenju sedemindvajseterice po Brexitu. Dotaknila sta se tudi naslednjih evropskih volitev. Michel Barnier se je ob tem evropskemu poslancu dr. Milanu Zveru zahvalil za njegovo dosedanjo podporo in prispevek k iskanju rešitev v okviru delovne skupine Evropske ljudske stranke pri tem izjemno težkem ločitvenem procesu.

Evropski poslanec dr. Zver pa je Barniera podrobneje seznanil tudi s politično situacijo v Sloveniji pred junijskimi državnozborskimi volitvami. Barnier je poudaril željo po čim bolj usklajenem nastopu desnosredinskih strank.

Srečanje je minilo v optimističnem vzdušju z vabilom Michelu Barnieru, da obišče Slovenijo.

Mogoče vam bo všeč