Nekategorizirano

Predvolilno Celje: Zmago po številu svetnikov v Celjskem Mestnem svetu si obetajo trije: Celjska županova lista, SDS in SLS

Včeraj je na TV Celje potekalo zanimivo soočenje predstavnikov list, ki s svojimi listami kandidirajo za svetniška mesta v Mestnem svetu Mestne občine Celje. Prisotnih je bilo  devet predstavnikov od skupaj 13 list na seznamu za volitev v mesni svet. Bi rekli dokaj meritorno.

Od prisotnih predstavnikov so bili prisotni stari mački iz list ki so prisotni V Mesnem svetu v ves čas. Med njimi so: SDS, SLS, DESUS, SD in Celjska neodvisna lista, ki je od letošnjih volitev naprej se pojavlja kot stranka. Vsekakor pa drži da je seznam prisotnih bolj ali manj iz ustaljenih moštev, razen na enega moštva ,ki se pojavlja na novo, seveda z vodjem, ki se je preizkusil že prej drugi »ekipi«, kije s seboj pripeljal nekaj znanih »igralcev« od prej.

Ne glede na prvotno pojavljanje na političnem parketu Celjska županova lista, po besedah njihove predstavnice Saše Kundih, si obetajo največ, tudi zaradi tega  ker jo sestavljajo uspešne osebe v svojih poklicih in karierah ter da  se bodo znali pravilno spoprijeti z izzivi, ki jih prinaša delo v Mestnem svetu v prid vseh občanov in občank Celjske občine.

Celjska neodvisna lista, ki jo je predstavljal ustanovitelj Miran Gracer starejši,  ni tista, ki stavi na zmago, stavi pa na kontinuirano delo v dobro občanov tako kot do sedaj v vseh 24 let njenega delovanja. Zadovoljiti in zagovarjati interese določenega segmenta prebivalstva ,ki jih drugi ne zaznajo ali pa jih narobe artikulirajo.

 V Desusu pričakujejo zagotovljeno zastopstvo v Mestnem svetu, po besedah gospe Brigite Čokl, tudi zaradi same populacijske slike. Pravijo da statistika govori da je v Mestni občini Celje trinajst tisoč prebivalcev s statusom upokojenca. Vse skupaj malo spominja  na sindikat in na cehovsko združbo. V tem si niso edini.

 Določena področja pri strankah, ki kandidirajo za Mestni svet se prekrivajo.  Stališče Levice po uvedbi(beri vrnitvi) neposredne demokracije in odločanje vseh o vsem pa je zagotovo njihova. Kolikšno je število volivcev, ki se zanimajo za to  ali je to uresničljivo bodo povedali v nedeljo čez dan. Po besedah Matije Kovača to lahko naredijo tudi z pomočjo paricipativnega proračuna za manjše lokalne enote znotraj Mestne občine.

V igro za čim več svetniških mest in čim boljše zastopanje interesov svojih volivcev  se z popolnimi listami vključuje Slovenska demokratska stranka. Njim v prid govori njihova stalna prisotnost v mestnem svetu ves čas od leta 1994 naprej pa do danes. V interesu jim je pridobiti čim več svetniških mest a uveljavljenje  programskih ciljev na področju problematike starostnikov, sprejetje  Občinskega prostorskega načrta ter pospešitev gospodarstva tudi preko novih gospodarskih con ter posledično temu privabljanje investitorjev od drugod ter novih delovnih mest za prihodnji  razvoj mesta.

Slovenska ljudska stranka je tista, ki stavi na tradicijo, vrednote ter na dosedanjih uspehih pri vodenju mesta ter skrb za lastne občane  kakor tudi za zdravo okolje. Imajo potencial in znanje za izboljšanje poslovne, ekološke, zaposlitvene klime v mestu. Ciljajo na optimalno število svetnikov.

Kljub presenečenju na zadnjih lokalnih volitvah in drugemu najboljšemu rezultatu na zadnjih lokalnih volitvah 2014, v Stranki modernega centra bodo delali največ na okoljski problematiki, po njihovem tudi zaradi njihovega človeka v Vladi, stavijo  na konstruktivno opozicijsko držo tudi v naprej.

Želja po veliki vrnitvi v Mestni svet jasno izražajo tudi v Slovenski nacionalni stranki. Strinjajo s prenekatero izgovorjeno tezo, željo vseh prisotnih predstavnikov, želijo si pa da v morebitnem poslabšanju  problematike protizakonitih migracij, da v Celju ne » kandidiramo« za sprejetje le teh  temveč da poskrbimo za svoje občane in državljane in ne da rešujemo  populacijsko politiko s sprejemanjem tujerodnih ljudi iz  oddaljenih dežel posebej pa civilizacijsko nekompaktibilnih  z našim mentalnim in kulturnim podnebjem.

Pri Socialdemokratih imajo tradicijo, ki je  izpričana  tudi po tem da jim volivci zaupajo ves čas od začetka strankarske sheme . Njihovo vodilo  na državnem nivoju o Sloveniji enakih možnosti na lokalni nivo ter obljubljajo da se bodo zavzemali stanovanjske problematike, kakor tudi potenciranju prednosti  ki jih dela drugačne od preostalih strank.

Več področjih se prekriva v prizadevanju za »učinkovit« nagovor občanov. Kot so turizem, starostniki, mladi. Ves čas je prisotno zavedanje vseh predstavnikov strank in list  da je proračun, ki je v domeni vpliva svetnikov omejen in znaša cca 40%. Kdo bo se v tem najboljše znašel in kolikšna je moč prepričevanja v Mestnem svetu bomo zvedeli takoj za nedeljo.
Vane K Tegov

Mogoče vam bo všeč