Vir: Gov.si
koronavirusPolitikaSlovenijaZdravje

Predsednik vlade Janez Janša se je cepil s cepivom AstraZeneca

V Sloveniji se dan po odločitvi Evropske agencije za zdravila, ki je včeraj sporočila, da je cepivo AstraZenece varno in učinkovito, nadaljuje cepljenje.

Prav s tem cepivom se je danes cepil tudi politični vrh. Tako so odmerek cepiva AstraZeneca prejeli predsednik vlade Janez Janša, predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Politični vrh se je danes cepil skladno z državno strategijo cepljenja, ki jo je sprejela vlada.

Osnovni cilj strategije cepljenja je zmanjšati umrljivost zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem ter omogočiti vnovični zagon gospodarstva ter znova vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in preostale dejavnosti, ki so zaradi krize omejene.

Samo z zaščitnimi ukrepi namreč ni mogoče dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-CoV-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi.

Še vedno pa je do precepljenosti populacije treba upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot so mehurčki, uporaba maske, umivanje in razkuževanje rok, razdalja dveh metrov, pogosto zračenje prostora, in druge ukrepe, ki jih odreja zdravstvena stroka.

Vir: Gov.si

Mogoče vam bo všeč