IntervjuSlovenija

Intervju: najmlajši poslanec državnega zbora Jure Ferjan

Ob nastopu aktualne Vlade RS, ki jo tretjič vodi Janez Janša, je natanko pred letom dni, 19. marca 2020, v poslanske klopi sedel tudi Jure Ferjan, nekdanji novinar, voditelj in urednik Nova24TV ter podžupan Občine Tržič, ki je v trenutni sestavi Državnega zbora RS najmlajši poslanec,

intervju: Poslanec državnega zbora Jure Ferjan

Jure Ferjan je najmlajši poslanec v Državnem zboru in praznuje pravo malo obletnico, leto dni dela v parlamentu. Kljub temu je proaktiven in prodoren s svojimi razpravami. Spregovoril je o minulem poslanskem letu, aktualnih političnih zadevah, pogledu na epidemijo COVID-19, cepljenju in prihajajočih izzivih za Slovenijo. S poslancem Juretom Ferjanom se je pogovarjal Mitja Grmovšek.

Jure Ferjan

Jure Ferjan, poslanec DZ RS

 • Najprej hvala, da ste si vzeli čas za naš portal. Danes (petek, 19. marec 2021) mineva natanko 1 leto od nastopa vašega poslanskega mandata. Zaupajte nam, kakšno je bilo vaše leto?

Pestro. Dinamično. Zanimivo. Poslanec sem postal ravno v letu, ki je tako za Slovenijo kot za svet prelomno. Še vedno se soočamo s pandemijo COVID-19, ki je spremenila naš način življenja in tudi poslovanja. V ospredje prihajajo prednosti digitalnega razvoja. Težko si predstavljam, kako bi denimo potekalo šolanje na daljavo pred 20 leti. Prepričan sem, da se bomo iz te krize vsi marsikaj naučili in dobre prakse unovčili v prihodnosti. Vlada RS in vladna koalicija v Državnem zboru RS smo z 8 protikorona paketi (PKP) pomagali ljudem in gospodarstvu ter tako omilili in verjamem, da tudi preprečili marsikatero stisko.

 • Ste najmlajši poslanec v Državnem zboru RS, letos ste dopolnili 28 let. Torej, ste tudi član Slovenske demokratske mladine (SDM), podmladka SDS?

V SDM sem bil aktiven vrsto let, od člana izvršilnega odbora, vodje kabineta do podpredsednika SDM in predsednika Sveta SDM. V obdobju od leta 2015 do 2019 sem bil tudi predsednik Občinskega odbora SDS v Tržiču. Sicer pa bom nekako vedno član SDM, vsaj po srcu.

 • Po izobrazbi ste diplomirani ekonomist. Kako ste se znašli v politiki? Kdo vas je navdušil?

Svojo politično ali družbeno aktivno pot sem začel že pred vstopom v SDM, in sicer v Dijaški organizaciji Slovenije (DOS) kot član predsedstva. Navdušenje nad politiko izhaja že iz otroštva kot tudi iz želje po sooblikovanju naše družbe, naše sedanjosti in prihodnosti.

 • Bili ste eden izmed ekipe, ki je začela medijski projekt Nova24TV, 4 mesece ste bili celo vršilec dolžnosti odgovornega urednika Nova24TV.si in Nova24TV, zatem ste bili dobro leto poklicni podžupan Občine Tržič, 19. marca 2020 pa ste postali poslanec v Državnem zboru RS. Katero delo vam je bilo najbolj blizu?

Vsako delo mi je bilo v svojem času blizu. Za medijski projekt Nova24TV sem dobesedno živel. Ponosen sem, da sem bil del prav tiste začetne ekipe. Po dobrih 5 letih delovanja spletnega portala in televizije je jasno, da se je na slovenski medijski sceni začelo marsikaj spreminjati in to prav zaradi Nova24TV, s katero se je dolgotrajni proces pluralizacije slovenskega medijskega prostora pravzaprav šele začel.

Opravljanje funkcije podžupana mi je predstavljal nov izziv v karieri. Pokrival sem področje mladih in družbenih dejavnosti, bil sem odgovorni urednik novega Turističnega časopisa Občine Tržič ter občinski koordinator za Evropski teden mobilnosti (ETM). Ustanovili smo Sosvet starejših občine Tržič (SSOT), ki mu predsedujem, s katerim povezujemo različne deležnike, ki vplivajo na varnejše in lepše bivanje v 3. življenjskem obdobje. Zadolžen sem bil tudi za izvedbo velikega projekta DRR2 – gradnja manjkajočih odsekov kanalizacije, obnova vodovodov in cest. Vse te izkušnje mi danes zelo koristijo, saj je sodelovanje državne ravni z občinsko izjemno pomembno, vsaka stran pa na posamezne situacije gleda nekoliko drugače, zato lažje razumem oba vidika. Ključno pa je sodelovanje in iskanje optimalnih rešitev.

Biti poslanec pa zame ni zgolj služba, temveč poslanstvo. Zavedam se, da sem izvoljen s strani volivk in volivcev, zato se trudim vsakodnevno opravičiti njihovo zaupanje. Vesel sem, da lahko naše predvolilne obljube tudi udejanjamo v praksi. Izpostavil bi 8 protikorona paketov (PKP), s katerimi smo pomagali prebivalcem in gospodarstvu, kapacitete v zdravstvu smo povečali za 10-krat, pomagali smo upokojencem, družinam, mladim, za investicije je namenjenih skoraj 2 milijarde evrov itd.

Jure Ferjan

 • Občina Tržič ima trenutno 2 poslanca, poleg vas je to še Edvard Paulič (LMŠ). Očitno je ta okraj zelo zanimiv. Leta 2018 je v 1. VE, 7. VO kandidiral tudi nesojeni kandidat za mandatarja Karl Viktor Erjavec, ki ste ga prehiteli za 1.396 glasov oz. 20,99 odstotnih točk. Je bil to za vas velik uspeh?

Seveda, predvsem sem bil vesel, da sem tudi sam prispeval k zmagi SDS na državnem nivoju. Z ekipo smo obhodili celotno občino, na terenu smo pustili pozitiven vtis, pečat. Prepričan sem, da je zmaga v okraju in prejetih 1.790 glasov tudi posledica našega dobrega dela. Ta potencial smo kasneje unovčili tudi na lokalnih volitvah v Občini Tržič, kjer smo občutno izboljšali volilni rezultat SDS. Leta 2018 smo v Tržiču število glasov skoraj podvojili, prejeli smo 513 glasov več oz. 5,05 odstotnih točk več kot na lokalnih volitvah leta 2014.

 • V Državnem zboru RS ste v letu dni opravil kar nekaj odmevnih razprav, še posebej ob sprejemanju PKP, konstruktivni nezaupnici in interpelacijah. Kljub temu, da ste najmlajši poslanec, niste tiho. Kako pa na vas gledajo starejši poslanski kolegi in kolegice?

Mislim, da me imajo za enakovrednega. Nikoli nisem dobil občutka, da bi me zaradi mladosti kdo obsojal. Vzdušje v poslanski skupini SDS je dobro, med seboj se spoštujemo in podpiramo. V poslanskih razpravah je včasih s stani leve opozicije čutiti podcenjevanje, ki pa mislim, da ni toliko vezano na moja leta, temveč bolj na ne sprejemanje različnih stališč in vrednost.

 • Kot sem že omenil, mineva natanko leto dni odkar ste postali poslanec v Državnem zboru RS. Vas ljudje na ulici sedaj kaj bolj prepoznajo? Vas ogovorijo?

Mislim, da smo Slovenke in Slovenci glede tega bolj sramežljivi in zadržani. Se pa občasno pojavijo tudi takšni, ki me ogovorijo. To me ne moti, saj rad slišim mnenje ljudi, tudi kritiko, če je konstruktivna.

 • Slovenija je še vedno v epidemiji. Kako se po vašem mnenju Vlada RS pod vodstvom Janeza Janše spopada s to veliko preizkušnjo?

Odločno in z vsemi močmi. Pomagali smo ljudem, slovenskemu gospodarstvu, ohranili delovna mesta … Ukrepi so delovali in delujejo, to kažejo tudi statistike, kljub črnogledim napovedim imamo pod 90.000 brezposelnih, padec gospodarske rasti v BDP za leto 2020 je za 20 % nižji od napovedanega.

Uspešno soočanje s krizo in pandemijo nam priznavajo tudi mednarodne institucije, denimo stabilna bonitetna ocena … Velik uspeh je izdaja obveznic z 60-letno dobo dospetja. Izpostavil bi tudi zgodovinski dogovor, ki ga je v Bruslju dosegel predsednik Vlade RS Janez Janša in Sloveniji prinaša 10,5 milijarde evrov sredstev za okrevanje po pandemiji COVID-19.

Pred nami je zadnji del obračuna z epidemijo. Pomembno je, da se še naprej dosledno in konsistentno držimo osnovnih priporočil stroke in ukrepov Vlade RS ter, da prispevamo svoj delež pri doseganju ustrezne precepljenosti. Torej, da se cepimo, ko bomo prišli na vrsto in s tem ravnamo solidarno in odgovorno, ne le do sebe in svojih najbližjih, temveč tudi do tistih najranljivejših v družbi – otrok, starejših, kroničnih bolnikov.

 • Kakšen je vaš osebni doprinos v boju z epidemijo COVID-19? Ste se že cepili oz. se imate namen cepiti?

Od začetka epidemije, tj. marca 2020, sem omejil vse ne nujne stike. Razkuževanje, ustrezna distanca in nošnja maske so v letu dni postali nekaj povsem običajnega. Aplikacijo #OstaniZdrav sem si naložil, takoj ko je bila dostopna (17. avgusta 2020). V Državnem zboru RS tudi v razpravah večkrat poudarim pomembnost upoštevanja priporočil stroke in ukrepov Vlade RS in s tem upam, da dajem pozitiven zgled, da je potrebno zdržati.

Boj proti epidemiji, proti virusu je naš skupen boj, zato ima vsak posameznik pomembno vlogo. Naša resnična solidarnost do najšibkejših v družbi se bo pokazala s cepljenjem, ki je po mojem osebnem mnenju edina dokončna pot iz epidemije in zmage nad virusom. Oba z ženo sva 1. januarja 2021 izpolnila in oddala Vlogo za prijavo interesa za cepljenje proti COVID-19 in o tem obvestila osebnega zdravnika.

Ravno danes (petek, 19. marec 2021) smo na vrsto prišli poslanke in poslanci, ki smo izrazili željo za cepljenje. Zelo sem vesel, da se je to zgodilo. Cepljen sem bil s cepivom AstraZeneca. Negotovost ob novih zadevah je razumljivo prisotna, a zaupam v znanost, ki je človeštvo pripeljala do točke, kjer se trenutno nahajamo in nas bo peljala v boljše in lepše življenje tudi v prihodnosti.

 • Če primerjate Šarčevo in Janševo vlado … V čem vidite razlike?

Vlada RS pod vodstvom Janeza Janše dela in uresničuje program, pod vodstvom Marjana Šarca pa je ostalo pri obljubah in raziskavah, kako se nekaj da oz. ne da narediti. Pred nami je zadnje leto mandata, prepričan sem, da bomo do konca mandata uspeli uresničiti dobršen del koalicijske pogodbe in s tem še naprej izboljševali življenjski standard državljank in državljanov naše lepe Slovenije. Demografski sklad, zakon o dolgotrajni oskrbi, debirokratizacija … Veliko pomembnih projektov in zakonov je še pred nami v sklepnem delu mandata, čaka pa nas tudi predsedovanje Svetu EU, s katerim bomo Sloveniji povrnili ugled v mednarodnem okolju.

 • V stranki SD vam očitajo, da ste, zato ker ste delali na Nova24TV, “izgubljen primer”. Kako jim odgovarjate?

Tako kot sem odgovoril poslancu SD, ki mi je rekel, da sem izgubljen primer. Jaz sem na svojo poklicno pot ponosen. Delam pošteno in dobro, zato me žalitve, predvsem tistih, ki me ne poznajo, kar je poslanec SD tudi sam povedal, ne ganejo kaj preveč. Takšne opazke in diskreditacije ne povejo nič o meni, veliko pa o tistih, ki jih izrečejo.

 • Naslednje leto bodo ponovno parlamentarne in tudi lokalne volitve.

Res je. Čaka nas volilno leto. Ob tej priložnosti apeliram na vse bralke in bralce, da se volitev udeležijo. Vsak glas šteje. To ni fraza. Res, vsak glas šteje. Poslanke in poslanci smo predstavniki volivcev v Državnem zboru RS, zato je prav, da smo tudi izvoljeni s čim večjim deležem volilnega telesa. Prepričan sem, da bodo državljanke in državljani nagradili dobre programe in sodelovanje ter da se čas ali era novih obrazov počasi, a vendarle, zaključuje.

 • Jure, vas na politični poti podpira tudi vaša družina, žena Karmen in sin Vito?

Podpora družine je tudi v politiki ključna, vsaj zame, saj osebno postavljam družino na 1. mesto, torej, pred kariero. Domača podpora mi tako pomeni največ. Žena Karmen ta politični svet dobro pozna, tudi sama je že 2-krat kandidirala na državnozborskih volitvah, drugi mandat je mestna svetnica v Mestni občini Celje. Moj skoraj 2-letni sin Vito pa z veseljem pogleda atija na televiziji in to mi veliko pomeni. Je moj zvesti gledalec. Seveda je pa najbolj vesel in zadovoljen, ko sva oba z ženo z njim in se igramo s kockami, ustvarjamo s plastelinom in rišemo …

 • Imate za konec kakšen nasvet za mlade slovenske demokrate, ki vstopajo na politično pot?

Bodite odločni in zvesti svojim vrednotam, sicer pa predvsem to, da naj bodo aktiven člen družbe. V Slovenski demokratski stranki (SDS) smo mladi vedno imeli in imamo svoje mesto. Podpora vodstva, koristni nasveti in pomoč so nam vedno na voljo.

 • Iskrena hvala za odgovore in vse najboljše ob 1. obletnici poslanskega mandata.

Hvala vam za vabilo. Prijeten pozdrav vsem bralkam in bralcem ter ostanite zdravi.

Z Juretom Ferjanom se je pogovarjal Mitja Grmovšek

(po portalu e-maribor)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju