Nekategorizirano

Predsednik vlade Janez Janša opozarja, da je sproščanje omejitvenih ukrepov možno samo ob hkratni izpolnitvi pogojev

Premier Janez Janša je v zvezi s sproščanjem ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev in omilitev širjenja koronavirusa, danes na družbenem omrežju twitter izpostavil, da je Japonska, ki naj bi epidemijo v prvem valu sicer že obvladala, danes ponovno razglasila izredne razmere. To lahko doleti vsakogar. Tudi nas. Če se omilijo ukrepi ali se jih manj spoštuje, se virus spet  širi in razmnožuje.

Zato ni odveč spomniti kot pravi Predsednik Vlade:  “Še enkrat ponavljam, da je večje sproščanje omejitvenih ukrepov možno samo ob kumulativni izpolnitvi določenih pogojev, ki sem jih navedel v torek in ki jih upoštevajo povsod, kjer so zaenkrat uspešni v boju s koronavirusom.”

Da bi morebitna omilitev  začela veljati in ostala v veljavi, je predsednik vlade Janez Janša  naštel  omenjene pogoje:
1. stopnja reprodukcije okužbe: število oseb, ki jih okuži ena oseba, mora biti daljše obdobje manjše od 1;
2. zagotovljene morajo biti pravne in tehnične možnosti ter zadostne kapacitete za sledenje pozitivnim in možni širitvi virusa;
3. zdravstveni sistem, vključno z oddelki za intenzivno nego, ne sme biti več pod prevelikim pritiskom;
4. zagotovljene morajo biti zadostne kapacitete za testiranje;
5. vzpostavljeni morajo biti delujoči instrumenti za merjenje učinkov tranzicije.

Predsednik vlade Janez Janša je ob tem pozval državljanke in državljane, naj tudi preko velikonočnih praznikov ostanejo doma. “Upoštevajmo vse higienske in druge ukrepe ter preko Civilne zaščite in humanitarnih organizacij pomagajmo tistim, ki sami ne zmorejo,” je še navedel slovenski premier.
Ta sprostitev in  omilitev bo tudi test odgovornosti in odnos do sebe, svojih bližnjih in do svojih sodržavljanov. Test in izpit zrelosti celotne populacije. Če nam je do sedaj uspelo velik del zastavljenega v boju proti COVID 19, pokažimo da znamo in zmoremo!

Mogoče vam bo všeč