Nekategorizirano

Predsednik vlade Janez Janša: Nujen je dogovor o paketu ukrepov za okrevanje v zvezi z epidemijo koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil neformalnega videokonferenčnega zasedanja Evropskega sveta. Na njem so se predsedniki vlad seznanili s potekom pogajanj o prihodnjih odnosih EU z Združenim kraljestvom. Glavna točka razprave pa je bil novi predlog večletnega finančnega okvira in inštrumenta za okrevanje, ki ga je pripravila Evropska komisija. Zasedanje je bilo namenjeno prvi izmenjavi mnenj.
Predsednik vlade Janez Janša je izpostavil nujnost dogovora o paketu ukrepov za okrevanje pred poletnimi počitnicami. Vsakršno odlašanje bi negativno vplivalo na finančne trge. Trenutno relativno ugodnejša situacija pandemije nas ne sme zavesti, saj se lahko situacija hitro spremeni. Zato je dogovor o inštrumentu za okrevanje in večletnem finančnem okviru še toliko bolj nujen. “Vsak teden lahko pomeni nekaj milijard,” je dejal in izrazil podporo predlogu Evropske komisije. Osredotočeni moramo biti na ključni cilj paketa ukrepov za okrevanje, se pravi na pomoč tistim državam članicam, ki so bile najbolj prizadete in imajo najnižjo zmožnost okrevanja. Pri tem je pomembno, da mora razporeditev sredstev med državami članicami  temeljiti na principu solidarnosti, pa tudi na načelu poštenosti.
Predsednik vlade Janez Janša je močno podprl dodatna sredstva za kohezijsko politiko, razvoj podeželja in Sklad za pravičen prehod. Ta sredstva bodo pripomogla k učinkovitem soočanju s takojšnjimi posledicami pandemije, prispevala pa bodo tudi k potrebnemu prehodu k zelenemu gospodarstvu in k obnovi podeželja. Izpostavil pa je tudi, da se ne sme pozabiti na še vedno odprta vprašanja glede  večletnega finančnega okvira: uporaba novih statističnih podatkov ima negativni učinek glede višine kohezijskih sredstev, ki bi jih prejela Slovenija. Predsednik je izrazil jasno pričakovanje, da je to problematiko potrebno obravnavati v nadaljnjih pogajanjih in najti ustrezno rešitev. “Pandemija je Evropsko unijo močno prizadela. Sedaj je na preizkusu naša vodstvena sposobnost. Potrebujemo pravočasne in robustne rešitve, pri katerih pa ne gre le za zadostni finančni obseg sredstev, ampak tudi za zaupanje in potrebni optimizem za skupno prihodnost,” je zaključil svoj nastop.
Vsi udeleženci današnjega zasedanja so se strinjali, da je predlog Komisije dobra podlaga za nadaljnja pogajanja, ki naj preidejo v bolj intenzivno fazo. V juliju naj bi predsednik Evropskega sveta pripravil pogajalski predlog, nakar bi sledilo zasedanje Evropskega sveta v Bruslju s ciljem doseči dogovor še pred poletnimi počitnicami, da bi tako bil celoten paket povsem operativen že od začetka prihodnjega leta.

Mogoče vam bo všeč