Predsednik vlade skupaj z predstavniki MOL-a Petrola in OMV(Foto KPV)
GospodarstvoSlovenija

Predsednik vlade Janez Janša in ministri z dobavitelji goriv. Ni razloga za paniko. Cenovni premiki so bili tudi pred napadom Rusije na Ukrajino

Predsednik vlade Janez Janša je skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem v večernih urah opravil sestanek z vodilnimi v Petrolu, MOL-u in OMV o zalogah in dobavah naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepih za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Ruske federacije.

 

Predsednik vlade Janez Janša je že pred samim sestankom na družbenem omrežju twitter zapisal tudi, da ima Slovenija dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo. Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. “Nobenega razloga za kakršnokoli paniko,” je ob tem navedel predsednik vlade Janez Janša.

 

Cene naftnih derivatov so se danes, v skladu s pričakovanji, na številnih bencinskih servisih v Sloveniji močno dvignile. Tako cene 95-oktanskega bencina kot dizla so s tem dosegle nove rekordne vrednosti.

BS Petrol, Ljubljanska Celje

Glede gibanja cen so pri Petrolu za STA v ponedeljek sicer pojasnili, da so bile razmere na svetovnih trgih energentov že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno veliko negotovost pa vnašajo aktualne vojaške aktivnosti Rusije v Ukrajini in politične posledice. Aktualno dogajanje je tako že privedlo do dviga cen pogonskih goriv na svetovnih trgih, kar bomo po njihovih napovedih predvidoma občutili vsi. Kakorkoli špekulativni učinek pri cenah energentov hitro splahni v koliko nebo »izpolnjeval« pričakovanja po nekem strašanskem odjemu in terminskih pogodb za vnaprej.  Tudi sama povzročiteljica teh pretresov Rusija, ji jih je naredila z vojaškim napadom na Ukrajino ne more preživeti.

Tudi drugi dobavitelji navajajo, da trenutno zagotavljajo nemoteno oskrbo s pogonskimi gorivi in da so njihove zaloge za ponudbo na slovenskem trgu zadostne. Obenem navajajo, da “smo v zadnjem času priča izdatnemu višanju cen surove nafte na svetovnih trgih, kar se bo odražalo tudi v spremembah maloprodajnih cen pogonskih goriv na bencinskih servisih”.

Upamo samo, da bo ta energetski cunami pustil čim manjše  poškodbe na ekonomije napadene Ukrajine in da bodo posledice na  bližnje posamezne nacionalne ekonomije in na svetovno   gospodarsko sliko čim manj boleče z omejenim časovnim obsegom.

Vir:sta&kpv@vtc

Foto:KPV&VTC

Mogoče vam bo všeč