Marine Le Pen in njen RN-Nacionalni zbor kot zmagovalci prvega kroga volitev v Franciji (foto: Reuters)
EvropaKomentarPolitikaSlovenijaSvetV fokusuVolitve

Predčasne parlamentarne volitve v Franciji: “Tamkajšnja desnica »oklofutala« gibanje sedanjega predsednika Macrona”

Francoski volivci so se volitev po vsej državi in njenih čezmorskih ozemljih udeležili v ogromnem številu.  In to na predčasnih volitvah.  Volilna udeležba v nedeljo naj bi bila 65,5-odstotna,  nadpovprečna, oziroma največ do sedaj  v prvem krogu parlamentarnih volitev po letu 1997.  Zasuk je več kot potreben, čas primeren, če že ne prepozen. Že sama besedna igra izraza desno in prav,  pravica  (droite- droite-le droite) pelje Francoske volivce v pravo smer. Kamor se obrača počasi in zanesljivo vsa normalna Evropa. Glede na očiten obseg te normalnosti  je še upanje za Evropo.

 

Kaj  se je dogajalo včeraj v Franciji ?

Stranka  Nacionalni zbor (Rassemblement National)  Marie Le Pen je  po včerajšnjem prvem krogu v vodstvu s 34 odstotki glasov,  kar so  potrdili  rezultati  prve izhodne ankete po  prvem krogu glasovanja na predčasnih parlamentarnih volitvah v Franciji, poroča francoska televizija France 2.

 

foto: EPA-EFE

Na drugem mestu je leva koalicija “Nova ljudska fronta” z 28,1 odstotka osvojenih glasov, tretja pa koalicija “Skupaj” sedanjega predsednika Emmanuela Macrona z 20,3 odstotka osvojenih glasov. Na četrtem mestu je Republikanska stranka z 10,2 odstotka glasov.

Na Francoskih predčasnih volitvah je imelo volilno pravico več kot 49 milijonov državljanov, ki volijo 577 poslancev v državni skupščini.

“Demokracija je spregovorila in francosko ljudstvo ter vsi,  ki čutijo Francijo kot svojo,  so postavili  Nacionalni zbor in njegove zaveznike na prvo mesto – in je praktično izbrisalo Macronistični blok,” je povedala Le Penova množici veselih podpornikov, a poudarila, da je bo drugi krog naslednjo nedeljo ključen.  Čeprav je Macron dotolčen. “Nič še  ni dobljeno – drugi krog bo odločilen,” pravi Le Penova.  Tako govori demokracija v zrelih demokracijah.

 

Kako pa je pri nas?

Pridih ali prej oster vonj, da ne rečem smrad ali zatohlost  po socializmu in njegovi terminologiji je za čutila normalnega državljana preveč bodeč in boleč. Nacionalni zbor označujejo za skrajno desno. Desno je desno, je normalno, konzervativno, evropsko. To da želiš, pričakuješ in počneš vse da Evropa  ostane krščanska, meščanska, normalna, je predvsem zdravo.  Posebej ob že razgrajeni in dodobra degradirani in napol devastirani evropski kulturi. Evropa je prešla ali intenzivno prehaja   iz  nevarnih tirnic na vozni red, ki je bolj  ali manj njej pisan na kožo.  Po evropsko.

Vsepovsod kamorkoli se obrneš, je bilo lepo za videti in začutiti to dogajanje in spreminjanje v prid tradiciji, mentalnega zdravja in  temu primernih politik v vseh državah in vladah okoli nas. Mi pa  kot izoliran levičarski otok sredi normalne Evrope.  Narod naš ima možnost da se zgane. Že to jesen. Drugače bo »zdravljenje« spremljevalnih bolezni družbe drago in dolgotrajno.

Francozom čestitke,   našim in francoskim levim liberalom in levičarjem pa pekoča klofuta in svarilo da se treba zbuditi in umakniti.

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa