Domoljubi za Evropo (Foto: X-Viktor Orbán)
Dogodki in prireditveEvropaPolitikaSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Razvrščanje na evropskem političnem odru: “Češki ANO madžarski Fidesz in avstrijski FPÖ sestavljajo novo politično zavezništvo”

Državljansko gibanje ANO nekdanjega premierja Andreja Babiša, madžarska stranka Fidesz sedanjega premierja Viktorja Orbána in Svobodna stranka Avstrije (FPÖ) ustanavljajo novo politično zavezništvo. To je na današnji novinarski konferenci na Dunaju sporočil predsednik FPÖ Herbert Kickl. K sodelovanju pozivajo tudi druge evropske stranke, cilj je ustanovitev nove frakcije v Evropskem parlamentu (EP). To je mogoče ustvariti, če so evropski poslanci iz vsaj sedmih različnih držav EU.

Reakcije na »zasluženo« neenotno podporo Von der Leyenovo so hitre in kot kaže  tudi učinkovite.

Babiš in Orbán sta se dunajskega srečanja osebno udeležila. Na zaslonih okoli njih je bil napis Patriots for Europe (Domoljubi za Evropo), kot se bo skupina imenovala. Madžarska 1. julija začenja šestmesečno predsedovanje Svetu Evropske unije.

Vsi trije predsedniki so imeli govore in nato podpisali manifest novega zavezništva. Po Babiševih besedah ​​med drugim zahtevajo več odločanja na nacionalni ravni, boljšo obrambo zunanjih meja pred migracijami in revizijo zelenega dogovora za Evropo.

Kickl verjame, da se jim bo v prihodnjih dneh pridružilo še več evropskih strani. Doslej se je špekuliralo o Slovaški smeri-SD premierja Roberta Fica ali poljskih konservativcih iz stranke Zakon in pravičnost (PiS).

 

Kaj je njihov cilj?

 

Po besedah ​​avstrijskega politika je novo zavezništvo nekaj podobnega kot “lansirna raketa”, s čimer je verjetno mislil na prizadevanje, da bi zavezništvo preoblikovali v evropsko parlamentarno frakcijo. Orbán verjame, da bo načrtovana frakcija kmalu postala najmočnejša desničarska skupina v evropski politiki. Zaenkrat je to frakcija Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) s 83 člani, vključno s predstavniki Češke državljanske demokratske stranke (ODS). Računajo še na  neka dodatna cepljenja posameznih nacionalnih delegacij ali pa prehode iz ene skupine v drugo, predvsem desnega ali desnosredinskega  bloka.

“Začenja se novo obdobje,” je dejal madžarski premier. Po njegovih besedah ​​bo nova frakcija spremenila evropsko politiko. Njegov avstrijski partner, ki bi po poročanju AFP lahko na parlamentarnih volitvah, ki bodo konec septembra, osvojil mesto avstrijskega kanclerja, je govoril o dobi svobode, suverenosti, miru, blaginje in vrednot. “Danes je zgodovinski dan,” je dodal.

Babiš je med drugim opozoril, da evropska podnebna politika ogroža konkurenčnost evropskega gospodarstva. “Kar se zdaj dogaja v Bruslju, ni zelena politika, ampak strupena zelena politika. To nas ne zdravi, temveč nas zastruplja,” je dodal Orbán.

Ustanovljeno in podpisano zavezništvo Domoljubi za Evropo(Foto: Reuters)

 

Novo napovedano politično zavezništvo ima trenutno poslance iz treh držav EU, kar pomeni, da bo za oblikovanje nove frakcije v EP potrebovalo poslance iz vsaj še štirih držav, skupaj iz sedmih držav.  Minimalno število poslancev je 23. Nova koalicija že izpolnjuje ta pogoj, saj ima skupno 24 poslancev. Gibanje ANO bo imelo v EP sedem ljudi, madžarski Fidesz 11 in FPÖ šest. Obstoja razmišljanje , predvsem pri poljskih   opozicijskih Zakon in pravičnost (PiS), ki se želijo združevati po regionalnem principu in ne kot so trenutno  v ECR(Evropski konzervativci) skupaj z Italijanskimi Bratje Italije  s katerimi so  sedaj v Evropskem parlamentu. Povprašani bi naj  bili  za morebiten pristop še slovenski poslanci z SDS, pa kot kaže izjava slovenske poslanke in tudi v novem sklicu  tudi podpredsednica  ELS-EPP, da gre za lažne novice. Sam Janez Janša,  predsednik SDS pravi da težko verjame v obstoj  napovedane stare koalicije v novem sklicu. Bomo videli.

 

Rezultati volitev morajo slediti volji volivcev, mar ne?

Na volitvah v Evropski parlament so se okrepile stranke, nezadovoljne s trenutno usmeritvijo EU. Dobičke so ustvarjali tudi v najpomembnejših državah, torej v Franciji in Nemčiji, kjer so vladajoče stranke spodletele.

Gibanje ANO, Fidesz in FPÖ so zmagovalci evropskih volitev v svojih državah, ki so potekale v začetku junija. Pred več kot tednom dni je ANO napovedala izstop iz skupine v Evropskem parlamentu Renew Europe in iz stranke ALDE. Avstrijska FPÖ in francosko Nacionalno združenje (RN) Marine Le Pen sta trenutno v frakciji Identiteta in demokracija, katere član je tudi češko opozicijsko gibanje Svoboda in neposredna demokracija (SPD). Vendar je njegov predsednik Tomio Okamura v petek za ČTK povedal, da bo gibanje odslej del nove frakcije Evropa suverenih narodov (ESN). Fidesz je bil sprva do leta 2000 član Liberalne internacionale, nato pa se je pridružil Evropski ljudski stranki. Član je ostal do leta 2021, od takrat je aktiven na EP v skupini neuvrščenih.

Obstoječe ali nove poslanske skupine morajo svoje ime in sestavo sporočiti do 15. julija. Od 16. do 19. julija bo v Strasbourgu potekalo ustanovno plenarno zasedanje novega Evropskega parlamenta, ki ga sestavlja 720 evropskih poslancev. Izvolijo svojega predsednika in 14 podpredsednikov, kvestorje, predsednike in podpredsednike odborov in delegacij.

 

Prihajajoče madžarsko predsedovanje nekaterim v Bruslju vzbuja pomisleke. Budimpešta je v zadnjem času postala tarča kritik predvsem zaradi blokade skoraj vse pomoči, namenjene Ukrajini, o čemer so se dogovorile ostale članice. Madžarski predstavniki zagotavljajo, da bodo delovali nepristransko.

Zagotovo bodo premiki, ki bodo sledili zaupanju volivcev na zadnjih volitev za poslance v Evropski parlament. Neizogibno. In potrebno.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč