Živa zgodovina na Celjskem gradu(Foto: Robi Valenti)
EvropaKulturaLokalnoSlovenijaV fokusuzgodovina

Štirinajsta sezona Žive zgodovine na Celjskem gradu. Vredno ogleda in obiska!

V okviru Poletja v Celju bo vsako soboto in nedeljo v juliju in avgustu mogoče doživeti avtentični prikaz srednjeveškega grajskega življenja. Več kot 60 izvajalcev sedmih različnih skupin, ki gojijo spoštovanje in ohranjajo dediščino, bo poskrbelo za interaktivno in zabavno srednjeveško izkušnjo. Slednja je brezplačna in že vključena v redno vstopnico za Celjski grad.

V Zavodu Celeia Celje, ki upravlja s Celjskim gradom, letos nadaljujejo z izvajanjem programa Živa zgodovina na Celjskem gradu. Štirinajsto leto zapored bodo obiskovalci lahko, vsako soboto in nedeljo v juliju in avgustu od 11. do 19. ure, ob lepem vremenu doživeli avtentično srednjeveško izkušnjo.

 

»Vsako leto v program vključimo kaj novega in zanimivega za obiskovalce vseh starosti. Obisk Celjskega gradu in izkušnja programa Žive zgodovine je edinstvena priložnost, da se družine in posamezniki povežejo z zgodovino na interaktiven in zabaven način. Program je namreč zasnovan tako, da obiskovalcem ne le predstavi zgodovino, temveč jih tudi aktivno vključi v srednjeveške dejavnosti,« je povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da bodo lahko obiskovalci prvič videli viteško urjenje v obliki manjše bitke na osrednji grajski ploščadi ter predstave mestnega sodnika. Med spretnostmi srednjeveških obrti pa bo, poleg kovačije, potekal tudi prikaz srednjeveških pisav, kaligrafije in izdelovanje parfumov. Obiskovalci se bodo lahko vitezom pridružili tudi v šoli mečevanja, usvojili srednjeveške plesne korake, se pomerili v spretnostih srednjeveških iger, preverili okus čorbe tistega časa, v šotorih pa si ogledali razstavljene srednjeveške kostume. Izredna priložnost za popestritev  poletja in poučno ter zdravo izrabo prostega časa.  Celje je eno redkih mest ki na takšen način v tako velikem obsegu  to počne za  ljudi od blizu in daleč.  Saj je knežje mesto in se to mora poznati in čutiti.

 KUD Galiarda Celje (Foto: Robi Valenti)

 

Ob poletnih vikendih bo za program Žive zgodovine poskrbelo več kot 60 izvajalcev sedmih različnih skupin iz Slovenije in Hrvaške. Srednjeveško izkušnjo bo mogoče doživeti brezplačno, saj je že vključena v redno vstopnico za Celjski grad. Glede na doživeto( s strani avtorja) pa ne iščite izgovore temveč najdite razlog več za obisk celjskega Starega gradu. Dogodivščina ki se je  vsakemu obiskovalcu vrezala globoko  v spomin.

Vrhunec dogajanja bo, kot vsako leto, tudi letos srednjeveški dan. Na zadnjo avgustovsko soboto bo na Celjskem gradu prvič v Sloveniji na ogled živi šah, prvič pa bo oživela tudi zgodba mlade Barbare Celjske.

Lahko začnete že ta vikend 6. in 7.-  07,. 2024 med 11. in 19 uro.

Več o programu Žive zgodovine na Celjskem gradu najdete na :

https://www.visitcelje.eu/sl/kategorija-izdelka/poletje-v-celju/ziva-zgodovina/

Vir: ZCC&VTC

(Foto: Robi Valenti)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa