Nekategorizirano

Pred dnevom samostojnosti in enotnosti: To je bil dan, ko smo stopili iz sence zgodovine na sončno stran

Ob letošnjem Dnevu samostojnosti in enotnosti je Združenje VSO skupaj z občino Grosuplje pripravilo slovesnost v Grosuplju, na kateri je bil slavnostni govornik  predsednik SDS Janez Janša. 

V svojem nagovoru je spomnil na zgoščeno dogajanje v času osamosvajanja in podčrtal, da brez koalicije DEMOS, ki je zmagala na prvih demokratičnih volitvah aprila 1990, danes ne bi mogli praznovati. »Koalicija DEMOS je dobila podporo ljudi zaradi dveh ključnih točk svojega programa, to je demokratizacija Slovenije in suverena Slovenija,« je bil jasen Janez Janša. Na sestanku v Poljčah je padla odločitev, da moramo Slovenci na plebiscit in vzeti usodo v svoje roke. Do posveta v Poljčah je prišlo na pobudo dr. Jožeta Pučnika. Tam je potekala razprava, kaj storiti, da ne bomo ujeti v kotlu jugoslovanske krize. Takrat so bili napeti dnevi, tedni in meseci, toda slovenski narod je bil enoten. »Danes praznujemo dan, ko je slovenski narod stopil iz sence zgodovine na sončno stran in postal gospodar na svoji zemlji,« je še povedal Janez Janša, ki je prepričan, da bi Slovenci tudi danes znova plebiscitarno glasovali za samostojno državo.

Generalni sekretar VSO Božo Predalič pa je v svojem pozdravnem nagovoru dejal, da so Slovenci takrat stopili skupaj in Slovenijo popeljali na pot osamosvojitve, hkrati pa je bil kritičen do dandanašnjega izobraževalnega sistema. »Naši mladi več vedo o tem, kako so nastale ZDA, kot pa o tem, kako je nastala Slovenija.«

Vse prisotne je pozdravil tudi župan Grosuplja dr. Peter Verlič, ki mu je bilo v čast in ponos, da je bila Občina Grosuplje soorganizatorka tako pomembnega dogodka. Petru Verliču so nedavno volivci zaupali že tretji županski mandat, saj je s svojo ekipo popeljal to občino na pot izjemno hitrega razvoja. Velika slovenska zastava na enem koncu Grosuplja  in cesta poimenovana po dr. Jožetu Pučniku pa nakazujeta tudi na zavedno in domoljubno naravnanost te občine. 

Vir: sds.si

Mogoče vam bo všeč