Vir: Avaz.ba
ZdravjeŽivljenje

Pravilen razvoj otroških stopal: Čemu se smejati in čem ne

Razmišljanje o načinu za preprečevanje deformacije je treba začeti takoj po rojstvu otrok. Tako naj bo starš previden pri pokrivanju otrokovih stopal in vedno ostane malo prostora za gibe, ki jih vsak otrok izvaja v okviru svojih spontanih motoričnih sposobnosti.

1. Otroku je treba v otroštvu omogočiti svobodo odkrivanja in nadaljnjega “raziskovanja” nog, kajti to so vse dejavnosti, ki vplivajo na   moč majhnih mišic stopal. 

2. Posebno pozornost je treba nameniti nogavicam, ki morajo biti poleg tega, da so zaradi dihanja kože zaželene   za bombaž, primerne velikosti, da ne pritiskajo na prste in tako vplivajo na nastanek deformacij in atrofijo mišic. 

3. Nakup prvih čevljev naj starši čim dlje preložijo, saj   dokler otrok ne hodi in noga ni izpostavljena zunanjim in vremenskim razmeram – obutev omejuje le kakršno koli mišično aktivnost, ki je tako potrebna za normalen razvoj stopal. 

Vir: Avaz.ba

4. Otroku je treba omogočiti dovolj dolgo obdobje plazenja in ga ne smete zravnati na noge, preden sam, v skladu z njegovo biološko uro, ki spremlja zorenje kosti in sklepov, ne vstane na noge.

5. Uporaba sprehajalcev ne samo, da iz varnostnih razlogov ni priporočljiva, ampak je tudi zelo škodljiva za razvoj spodnjih okončin, predvsem pa otrokovih stopal.

6. Ko otrok hodi, so potrebni prvi čevlji. V nasprotju s splošnim prepričanjem morajo biti ravne (brez anatomskih blazinic, vložkov, anatomsko prilagojenih podplatov), ​​dovolj prostorne, zlasti v predelu prstov, prožen podplat, mehki in po možnosti iz naravnih materialov. Le taka obutev daje prednost razvoju zdrave noge.

7. Izjema so prirojene hude deformacije stopala, ki jih kažejo posamezni ortopedski vložki, prilagojeni stopnji deformacije.

Avtor: A.M.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje