Nekategorizirano

»Prava smer« Aleksandra Jevška v naslednjih 4 letih vodi še v večjo korupcijo

Sicer ne vem, v kolikšni meri je v tokratne predvolilne aktivnosti rdečega soboškega župana Aleksandra Jevška vpet Židanov partijski strokovnjak za politični piar Denis Sarkič, ki mu je pred štirimi leti pomagal za pičlih nekaj glasov v drugem krogu županskih volitev premagati dotedanjega župana Antona Štihca. Vem le, da se vzorec, ki je bil takrat uspešen, dogaja tudi sedaj. Rekli bi lahko; vse smo že videli in vse doživeli, pa vendar bodo soboške volilne ovce znova svoj glas zaupale Jevšku. Verjamem, da mu je kar odleglo, ko je zvedel, da se Štihec ni odločil za kandidaturo. Tako bo vse odločeno že v prvem krogu, kajti nasproti Jevšku, ljubljencu Kučanovega omrežja, se bo kot politični David zoperstavil kandidat SDS Bojan Petrijan. Čeprav ima Jevšek zmago tako rekoč že v žepu,  v Židanovi stranki reformiranih komunistov ničesar ne prepuščajo naključju.

Pred štirimi leti mu je njegov partijski šef Dejan Židan pomagal na županski tron tudi s tem, da so vladni resorji, ki jih je obvladovala njegova stranka SD, v Murski Soboti pripravljali kvazi pomembne dogodke, na katerih je bil Aleksander Jevšek eden od ključnih govorcev. Stroške so seveda pokrili z denarjem ministrstev za kmetijstvo,  obrambo in za delo, družino, socialne zadeve. Septembra 2014 se je na računih socialnih podjetij, ki so v lasti in posesti članov Židanove SD, znašlo kar nekaj izjemno visokih nakazil. Verjetno je iz teh virov Denisu Sarkiču »padel« honorar v višini 15 tisoč evrov.  Nekaj podobnega se dogaja tudi pred tokratnimi lokalnimi volitvami. Šef reformiranih komunistov, sicer predsednik Državnega zbora Dejan Židan, je v »bildanje« Aleksandra Jevška vpel vse tri ministre SD v Šarčevi vladi: Jerneja Pikala, Andrejo Katič in Dejana Prešička.

V Jevškovo bildanje se je vključil tudi zadnji predsednik komunistične partije Milan Kučan. V sredo bo namreč v Murski Soboti sestal Iniciativni odbor za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, ki mu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. Seveda bo temu sledila tiskovna konferenca v Jevškovem kabinetu. Vse za 18. november. Kdo ve, morda bo Jevška podprla tudi Kučanova “hišna” evangeličanska cerkev.Če je njen pkof Geza Filo lahko podprl Jankoviča, se kaj dosti ne bo zamudil pri Jevškovi podpori.

Sicer pa se te dni v Murski Soboti povsod spotakneš ob Jevška. Vate zre z jumbo plakatov, vate zre z avtobusnih postajališč mestnega prometa…prižgeš radio in glej ga zlomka Jevškov glas. Odpreš lokalni TV postaji in uzreš Jevška. Glasilo mestne občine Soboške novine, na vsaki strani vsaj ena Jevškova slika. Skoraj hkrati je Jevškovemu predvolilnemu pamfletu v obliki Soboških novin sledil še en z javnim denarjem natiskan pamflet “Poročilo o napredku MO MS v letih 2014-2018”. Izšel je na 48. straneh, formalni izdajatelj je sicer  MO Murska Sobota, v kolofonu pa je zapisana tudi družba Zgodba – poslovno svetovanje d.o.o. iz Maribora, kjer sta lastnika Židanova partijska aparatčika Matevž Frangež in Jure Štruc. V štirih letih je v skladu s partijsko direktivo  Jevšek na račun Frangeževe Zgodbe d.o.o. nakazal 74.049,74 evrov in to brez slehernega javnega razpisa, kaj šele vedenja občinskih svetnikov. Frangež pa ni edini, ki je bil v zadnjih mesecih deležen izdatnih javnih sredstev soboškega proračuna. Še ta teden bomo objavili dokumente, ki dokazujejo, kako so bili »kupljeni« lokalni in nacionalni mediji za naklonjeno poročanje o Židanovem  Jevšku, da bo ta izvoljen še za 4 leta, Kučan pa prihodnje leto »slavil« 100 letnico priključitve Prekmurja matici v »rdeči« Murski Soboti.  Gre za zneske, ki skupno krepko presegajo 100 tisoč evrov. Tudi o tej »namenski« porabi javnih proračunskih sredstev svetniki MO Murska Sobota niso odločali.  Vse v skladu z Jevškovim predvolilnim sloganom »Prava smer;« h kateri dodajamo še »proti še večji korupciji!«

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč