Zunanje ograje(foto Cinkarna Celje)
GospodarstvoLokalnoosveščanje potrošnikovSlovenija

Pozitivne novice iz celjske Cinkarne: Prodaja energetsko učinkovitega praškastega laka Cinkarne Celje poskočila za skoraj četrtino.

V podjetju so sicer praškasti lak za nanašanje pri nizkih temperaturah razvili že pred časom, v luči aktualnih energetskih razmer pa je prodaja izdelka v zadnjega pol leta poskočila za 20 odstotkov. T. i. Ekolak za zaščito kovinskih in aluminijastih delov lahko proizvajalec namreč utrjuje pri nižjih temperaturah, s tem pa občutno zniža stroške elektrike, plina ali olja. Zanj je največ zanimanja na domačem in evropskem trgu.

»Prodaja celotnega programa lakov je bila v 2022 za skoraj četrtino višja od dosežene v primerljivem obdobju 2021. Načrtujemo, da se bo povpraševanje po tovrstnih izdelkih zaradi energetske situacije še povečalo,« je o načrtih poslovanja proizvodnje lakov v mozirski enoti povedal predsednik Uprave Aleš Skok.

Običajni praškasti laki, ki jih kupec nanese na proizvod za zaščito, se v peči pečejo na od 180 do 190 °C. Razvojni tim Poslovne enote Kemija Mozirje je razvil formulo, ki omogoča utrjevanje pri nižjih temperaturah: lake, namenjene lakiranju predmetov za notranjo uporabo, je mogoče utrjevati že pri 130 °C, lake, namenjene zaščiti zunanjih elementov, pa pri od 150 do 160 °C. Poleg energetske učinkovitosti je mogoče z omenjenimi laki lakirati temperaturno občutljive substrate (npr. MDF) in hkrati lakirati izdelke različnih debelin.

Pečenje je sicer ozko grlo postopka lakiranja, zato uporaba nizkotemperaturnega laka skrajša zadrževalni čas predmeta v peči, kar pri normalni temperaturi utrjevanja pomeni povečanje hitrosti linije in zvišanje produktivnosti.

Druga konkurenčna prednost Ekolaka je, da ne vsebuje organskih topil, zato sta proces njegove proizvodnje in lakiranje v lakirnicah okolju prijazna.

S praškastimi laki, ki jih sicer v različnih oblikah v mozirski enoti proizvajajo 32 let, proizvajalci zaščitijo belo tehniko, trgovinsko opremo in masivnejše zunanje kovinske elemente, kot so ograjni sistemi, kmetijska mehanizacija itn. Tako polakirane površine so odporne na večino zunanjih dejavnikov, zaščita pa jim podaljša življenjsko dobo.

Cinkarna Celje gre dalje!

Vir in foto: Cinkarna Celje

Mogoče vam bo všeč