Grad Gaziantep po včerajšnjem potresu.(Mehmet Akif Parlak/Anadolu Agency via Getty Images(porušena trdnjava)
EvropaLokalnoSvetV fokusu

Celje-Ob katastrofalnem potresu v Jugovzhodni Turčiji: »Pretreseni ob novicah iz našega partnerskega mesta Gaziantep”

 

»Gaziantep, naše partnersko mesto v Turčiji, je včeraj prizadel katastrofalen potres, ki je terjal številna življenja, mnogo ljudi je ranjenih, materialna škoda je ogromna. Vodstvu našega partnerskega mesta smo ob tej tragediji izrekli sožalje zaradi številnih človeških žrtev in vzpodbudili zbiranje humanitarne pomoči, ki jo v Sloveniji zbirata Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas za prizadeto območje v jugovzhodni Turčiji«.

Močan potres je v nedeljo na ponedeljek ponoči prizadel obsežno območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo. Potres se je zgodil ob 1.17 po srednjeevropskem času, epicenter pa je bil blizu turškega mesta Gaziantep, nedaleč od meje s Sirijo. Globina potresa je bila približno 18 kilometrov, je sporočil ameriški geološki zavod (USGS). Potres je bilo čutiti tudi v Cipru, Libanonu in Egiptu. Mesto Gaziantep , dvomilijonsko  središče tega dela Turčije, je pobrateno z našim Celjem, knežjim mestom. Tamkajšnje letališče  je bilo zaprto za promet oziroma za pristajanje.

Na mestni občini Celje so zapisali:  “Pretreseni smo ob slikah in posnetkih, ki prihajajo iz vaše države ter posledicah uničujočega potresa, ki je prizadel vaše mesto Gaziantep. Svojcem žrtev izrekamo iskreno sožalje in v teh težkih trenutkih sočustvujemo s prebivalci našega partnerskega mesta. Upamo, da bo ob odzivu in pomoči mednarodne skupnosti odpravljanje posledic potresa čim hitrejše in doživljanje posledic tragedije čim manj boleče.

Grad Gaziantep pred tremi meseci( foto Serdar Erdem)

Podporo in pomoč vam nudimo vsi prijatelji iz Celja. V mislih smo z vami in prosimo, da nam sporočite na kakšen način vam lahko najbolj pomagamo,« je županji mesta Gaziantep zapisal župan Mestne občine Celje Matija Kovač.  Del predstavnikov Gaziantepa sem   tudi sam spoznal.  Žal, potres je odnesel, porušil, poškodoval  tudi prenekaterega zgodovinskega objekta kot je utrdba nad mestom,  ki je bila postavljena pred 2000 leti. Upamo le lahko da je izguba in škoda,  ki je nastala čim manjša, čeprav se že na oko vidi da je  ogromna in s katastrofalnimi posledicami.

Na Mestni občini Celje preverjajo, kakšna vrsta pomoči bi partnerskemu mestu Gaziantep najbolj koristila.  Vse  občanke in občane  ki  želijo pomagati, naj se obrnejo na humanitarni organizaciji celjsko območno združenje Rdečega križa Slovenije in Župnijsko Karitas Celje.

 

Mestna občina Celje in mesto Gaziantep sta listino o prijateljstvu in sodelovanju podpisala leta 2014. Delegacija Gaziantepa je Celje nazadnje obiskala lani poleti. Na Glavnem trgu je replika antičnega mozaika iz Celeie, ki so ga za nas izdelali mojstri iz Gaziantepa.

Upamo le lahko da je človeških žrtev čim manj, in , čeprav težko, da se bo življenje počasi pa vendarle kmalu začelo vračati v tempo ki so ga poznali od prej.

Podatki za nakazilo humanitarnega prispevka ob potresu v Turčiji in Siriji v okviru Rdečega križa Slovenije in Slovenske Karitas:

 

TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

SI56 0310 0111 1122 296

Sklic: SI00-96891

Namen: »Potres Turčija in Sirija«

Koda namena: CHAR

Uporabniki mobilnih storitev A1 Slovenija, Telekom Slovenije, @telemachsi in T-2 d.o.o. lahko prispevate tudi s poslanim SMS sporočilom na 1919 z besedo SKUPAJ (1 evro) ali SKUPAJ5 (5 evrov).

TRR račun Slovenske Karitas. Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,

SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 626

Namen: Potres Turčija-Sirija

Koda namena: CHAR

 

Tudi prek Slovenske Karitas je mogoče pomagati s sporočili SMS. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim darujete pet, z drugim pa 10 evrov.

 

Foto:Mehmet Akif Parlak/Anadolu Agency via Getty Images(porušena trdnjava)

Foto: Serdar Erdem(grad pred 3meseci)

 

Vane T. Costa

Vir: moc&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa