Nekategorizirano

Požari besnijo po Kaiforniji, Trumpm razglasil naravno katastrofo

Ameriški predsednik Donald Trump je v Kaliforniji razglasil veliko katastrofo, ki je odprla možnost pošiljanja zvezne pomoči zaradi gozdnih požarov.

Več kot 14.000 gasilcev se bori z 585 požari, v katerih je bilo doslej uničenih približno 400.000 hektarjev zemlje, najmanj šest ljudi pa je bilo ubitih in na tisoče več evakuiranih.

Močan veter ovira prizadevanja gasilcev in grozi, da bo ogenj razširil na bolj poseljena območja, poroča BBC.

Guverner Kalifornije Gavin News je včeraj dejal, da so požari južno in vzhodno od San Francisca tretji največji v zgodovini Kalifornije.

Guverner je na Twitterju objavil videoposnetek, na katerem je prikazano resnično opustošenje z zgorelim panjem namesto dreves, kupom pepela in stebrov dima.

Na območju nedaleč od San Joseja je bilo ukazano množično evakuacijo, druga območja pa so v pripravljenosti, prebivalstvo pa je bilo pripravljeno na evakuacijo. Gasilci se borijo z ognjem, nekateri pa so delali v 72-urni izmeni v nevarnih razmerah z visokimi temperaturami, poroča AP. V kalifornijskem naravnem parku so plameni uničili rdeča drevesa rdečega lesa, stara več kot 2000 let. Znamenit center za obiskovalce Velike kotline je zgorel do tal, nekaj dreves, ki so se dvigala do višine 100 metrov, pa se je podrlo pod napadom ognja.

Mogoče vam bo všeč