Nekategorizirano

Hrvaški premier Plenković se je na Golem otoku poklonil žrtvam totalitarnih in avtoritarnih režimov

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov danes položil venec na  spominsko ploščo na Golem otoku in pri spominskem križu prižgal svečo ter poudaril pomen gojenja kulture spomina.

Vlada je postavila spominsko ploščo v spomin na žrtve komunističnega režima,  umrle na Golem otoku, in v spomin na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

“Pomembno je, da negujemo kulturo spominjanja, brez resnice ni zavedanja ali spoštovanja žrtev in navsezadnje sprave v kontekstu vsakega evropskega naroda, vključno s Hrvaško,” je dejal Plenković.

“Ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih sistemov smo danes na Golem otoku, da v tem primeru poklonimo žrtvam komunističnega režima, ki je eden izmed totalitarnih sistemov, ki so zaznamovali zgodovino 20. stoletja. ljudi. Ne le tistih, ki so tu končali razmeroma kmalu po drugi svetovni vojni v okviru Inform predsedstva, ampak tudi pozneje številni politični zaporniki,” je dejal hrvaški premier Plenković.

Spomnil je, da je zapor pozneje praktično obstajal kot kaznilnica do poznih osemdesetih let.

Na vprašanje novinarjev, ali z obiskom popravlja krivico, ker njegovi predhodniki premierji na Goli otok niso pogosto prihajali, je Plenković odgovoril, da je njegova želja, da bi je letos prišel na Goli otok.

“Nisem prvi premier tukaj na Golem otoku, pravzaprav je spominska plošča vlade izpred desetih let. Pred dvema letoma je bil predsednik hrvaškega parlamenta tu, pogosto so prihajale delegacije, letos pa sem si osebno želel obiskati in se spoštovati ,” je dodal premier.

Na novinarsko vprašanje, ali je to nova smer za Hrvaško, glede na to, da bodo ostali kraji na Hrvaškem spoštovani, je Plenković dejal, da gre za ločene stvari.

“Tu smo na Evropski dan spomina v okviru totalitarnih sistemov. Odhod namestnika premierja Medveda v Grubori 25. avgusta s podpredsednikom vlade Miloševićem je drugačne narave. Nanaša se na zločine, ki so bili storjeni seveda predvsem nad Hrvati in hrvaškim narodom v domovinski vojni, nato pa na žalost več teh opustitev, kaznivih dejanj, ki so bila tudi na državljanih srbske narodnosti na Hrvaškem. Mislim, da je dobro pokazati spoštovanje vsem žrtvam,”  je dejal Plenković

Goli Otok sta poleg predsednika vlade obiskala še hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković in posebni svetovalec predsednika vlade Zvonko Kusić.

Med prvo svetovno vojno so bili na Golem otoku internirani vojni ujetniki, od leta 1948 pa je bil tam zloglasni jugoslovanski zapor za politične zapornike. Na bližnji Sv. Gregory je bila ženska oddelek tega zapora. Od leta 1956 so storilci hudih kaznivih dejanj zaprti na Golem otoku. Zapor je prenehal delovati leta 1988, opuščen je bil leta 1989 in je danes v propadlem stanju.

Podpredsednik vlade in minister hrvaških veteranov Tomo Meved je ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov na zagrebškem pokopališču Mirogoj pri spomeniku “Glas hrvaške žrtve – zid bolečine” pri Grobnici narodnih herojev prižgal sveče. Bruno Bušić, pri Spomeniku hrvaškim žrtev Bleiburga in Križevega pota ter na grobu prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana, poroča Hina.

Mogoče vam bo všeč