Nekategorizirano

Poslanec LMŠ Jože Lenart je poslovnemu partnerju delodajalca njegove žene priskrbel kar 76.000 evrov

Vlada v odstopu, poslanci pa na svojo roko želijo svojim prijateljem vrniti usluge, se jim oddolžiti in še kaj. Podobno se sicer obnaša tudi vlada v odstopu, ki na veliko kadruje svoje ljudi, čeprav bi morala in lahko le opravljala tekoče posle.

Trgovanje poslanca LMŠ Jožeta Lenarta, kar na svojo roko?

Onkološki inštitut je namreč decembra 2018 brez javnega razpisa najel svetovalca za informatiko in mu za svetovalne storitve plačal več kot 76.000 evrov. Gre za samostojnega podjetnika Sandija Ogrizka, ki naj bi ga OI priporočil kar poslanec LMŠ Jože Lenart, ki je tudi član Komisije za nadzor javnih financ DZ RS (KNJF).

Onkološki inštitut naj bi malo pred sklenitvijo pogodbe obiskala poslanec Levice Franc Trček in poslanec LMŠ Jože Lenart, predsednik in podpredsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo. Takrat je Lenart po neuradnih informacijah časopisa Dnevnik dejal, da je njegova žena, ki je zdravnica v slovenjgraški bolnišnici, dobro sodelovala z Ogrizkom, in da bi njegove storitve lahko koristile tudi Onkološkemu inštitutu. Sandi Ogrizek je sodelovanje z ženo poslanca Lenarta potrdil. Strokovni direktor bolnišnice Vilijem Kovač sicer pravi, da gre za »priznanega strokovnjaka, ki ima dolgoletne praktične in svetovalne izkušnje na področju medicinske informatike«, toda preden je sklenil pogodbo z Onkološkim inštitutom, je sodeloval zgolj z dvema javnima zdravstvenima zavodoma – poleg slovenjgraške bolnišnice je bil njegov naročnik še – pomenljivo, glede na kraj bivanja predsednika vlade in stranke LMŠ – kamniški zdravstveni dom.

Ker je Jože Lenart s priporočilom posredoval pri sklenitvi posla med Onkološkim inštitutom in poslovnim partnerjem delodajalca njegove soproge, to vzbuja dvom v nepristranskost člana KNJF, še posebej v luči predvidene obravnave revizij zdravstvenih zavodov. Zato bo to sporno delo poslanca LMŠ Jožeta Lenarta, pod drobnogled vzela tudi Komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi Anže Logar.

Mogoče vam bo všeč