Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Borrellov obisk Irana daje legitimnost avtoritarnemu režimu

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj v Bruslju gostil razpravo medparlamentarne skupine Prijatelji svobodnega Irana (Friends of a Free Iran), na kateri so evropski parlamentarci spregovorili o zadnjih dogajanjih v Iranu, pa tudi o tem, kako naj se Evropska unija odzove na dogajanja v omenjeni državi ter regiji nasploh.

Kot je v razpravi opozoril evropski poslanec, se je v zadnjem času zgodilo mnogo dogodkov, o katerih je treba opraviti širšo razpravo. Tako smo lahko v Iranu spremljali množične demonstracije, kjer je bilo mnogo ljudi ubitih, pa tudi priprtih, prav tako je bilo nedavno sestreljeno ukrajinsko letalo, pri čemer je iranski režim javnosti želel prikriti odgovornost za sestrelitev letala. Najbolj nerazumljiv pa je po vseh teh dogodkih po mnenju dr. Zvera obisk visokega predstavnika EU Josepa Borrella v Iranu, in to v času, ko ljudstvo zahteva radikalno spremembo režima.

Včerajšnje razprave so se udeležili tudi nekdanji podpredsednik Evropskega parlamenta Alejo Vidal Quadras, pa tudi Behzad Naziri, član odbora za zunanje zadeve iranske opozicije, ki deluje izven Irana (National Council of Resistance) in strokovnjak s področja človekovih pravic, ki je bil v Iranu tudi politični zapornik.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je po opravljeni razpravi prav zaradi obiska podpredsednika Evropske komisije in visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borrella v Teheranu nanj naslovil tudi pisno poslansko vprašanje. V njem je poslanec izpostavil, da je visoki predstavnik v Teheran odpotoval 3. februarja 2020, le nekaj mesecev po tem, ko je iranski režim nasilno zatrl upore in demonstracije, v katerih je umrlo 1.500 ljudi, 12.000 pa je  bilo priprtih.

»Namesto, da bi jasno in javno podprl iransko opozicijo se visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell v Teheranu rokuje in fotografira z oblastniki avtoritarnega režima, ki deluje v nasprotju z evropskimi vrednotami miru in spoštovanja človekovih pravic,« je v poslanskem vprašanju poudaril evropski poslanec in nadaljeval: »Ekonomski interesi ne morejo upravičiti tega, da spregledamo 40-letno delovanje avtoritarnega režima, katerega delovanje je prepredeno z zločini proti človeštvu.

Dr. Zver je Josepa Borrella tako vprašal o njegovem namenu nedavnega obiska v Teheranu ter tudi, ali je iranske oblastnike opozoril na kršitve človekovih pravic. Prav tako dr. Zvera zanima, ali bo Borrell zahteval mednarodno preiskavo nasilnega zatrtja protestov ter poboja protestnikov.

Mogoče vam bo všeč