Nekategorizirano

Poslanci Godec, Dimic in Jelinčič: Zahtevamo preiskavo glede otroške srčne kirurgije in nabave medicinske opreme

Poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec, poslanka Nove Slovenije – krščanski demokrati Iva Dimic in vodja poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti so na današnji novinarski konferenci predstavili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. 

»Preiskovalno komisijo zahtevamo z namenom, da ugotovimo dejansko stanje na področju otroške srčne kirurgije, z namenom sprememb zakonodaje ter ugotovitve politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v Republiki Sloveniji in odgovornosti nosilcev javnih funkcij v ustanovah sekundarne in terciarne zdravstvene dejavnosti zaradi opustitve dolžnega ravnanja,« je uvodoma dejala poslanka Jelka Godec in izrazila zadovoljstvo, da sta k sopodpisu zahteve za preiskovalno komisijo pristopili tudi poslanski skupini Nova Slovenija – krščanski demokrati in Slovenska nacionalna stranka. 

»Neučinkovitost zdravstvenega sistema v Sloveniji se kaže na različne načine, v dolgih čakalnih dobah, pri nepravilnostih ob izvajanju nabav, pri izvajanju zdravstvenih dejavnosti,« je naštela poslanka in dodala, da je prav organiziranje mreže zdravstvenih storitev eno od tistih področij, kjer se kaže največ nepravilnosti in neučinkovitost javnega zdravstva. »O otroški srčni kirurgiji govorimo že dobro desetletje oziroma vsaj od leta 2007 dalje, ko je UKC Ljubljana, ki izvaja ta program, zapustil kirurg in od takrat naprej ta ustanova ni našla ustrezne zamenjave kadra,« je poudarila poslanka in spomnila še na mnogo dogodkov zadnjega desetletja.  »Naj spomnim, da je protikorupcijska komisija v maju 2013 izdala mnenje o tem, da je bilo sklepanje avtorskih pogodb z izraelskim kirurgom, nepravilno, dano je bilo tudi opozorilo o visokih honorarjih, ki niso ustrezali izvajanju pogodbe,« je dejala Godčeva. In nadaljevala: »Leta 2015 je mednarodna komisija izdala mednarodno poročilo o stanju na otroški kirurgiji, s katerim je opozorilo, da  na programu izvajanja otroške kirurgije prihaja do odstopanja od mednarodnih smernic, do neurejenih razmer in tudi tega, da nosilci javnih funkcij, to je odgovorni, niso prisluhnili opozorilom tistih, ki so delali v programu. Vse skupaj se je nato poslabševale do tega, da lahko danes rečemo, da je otroška kardiologija v Sloveniji nacionalni problem oziroma katastrofa, o čemer je govoril tudi generalni direktor UKC Ljubljana Šabeder,« je povedala poslanka SDS. 

»Drugo področje, ki kaže na neučinkovitost javnega zdravstva s Sloveniji, pa so nepravilnosti pri nabavah in upravljanju z medicinsko opremo. V zahtevi za preiskovalno komisijo navajamo zgolj poročila Računskega sodišča iz letošnjega leta, kjer je govora o nepravilnosti nabav v UKC Ljubljana, o kršenju zakonodaje in internih aktov. In naj spomnim, da je že preiskovalna komisija iz preteklega mandata na področju žilnih opornic je ugotovila, da je pri nabavah tega materiala prihajalo do večjih nepravilnosti, kršenja zakonodaje, korupcijskih dejanj,« je drugo pomembno področje, ki ga bo preiskovalna komisija obravnavala navedla poslanka Jelka Godec. 

Iva Dimic, poslanka Nove Slovenije – krščanski demokrati, je dejala, da se v zdravstvu »vse nečednosti in lumparije počnejo na račun pacientov in vseh otrok.« Dodala je, da se mora odtekanje javnega denarja iz zdravstva ustaviti in zagotoviti karseda najboljšo oskrbo ter da  se morajo urediti odnosi med zaposlenimi. »Otroška srčna kirurgija je dokaz, da so bili medčloveški odnosi na psu, kar je v nadaljevanju povzročilo tudi kolaps na tem področju,« je bila jasna poslanka. 

Zmago Jelinčič Plemeniti, vodja poslank in poslancev SNS, pa je izpostavil, da so »določeni politični sloji na določenih nivojih, ki obstajajo pri vladanju in vodenju določenih institucij in zdravstvenih ustanov, zelo tesno povezani. Kar nekaj korupcijskih zadev je bilo praktično dokazanih, a nobeden od organov, ki bi moral storiti nekaj v zvezi s tem, ni storil ničesar. V parlamentarni preiskavi zahtevamo 40 pojasnil, ki jih morajo dati odgovorni, zahtevanih je 14 pojasnil o javnem interesu ter 11 okvirjev, kaj naj preiskava zajame. Vsi pa si želimo si, da bodo tisti, ki bodo spoznani, da so kršili zakon ter etična načela, sankcionirani in kaznovani ter odstranjeni iz tistih delovnih mest, kjer so delali škodo.« 

VIDEO: Tiskovna konferenca:

Mogoče vam bo všeč