Nekategorizirano

Popoln kolaps turizma v Črni gori

Zaradi epidemije koronavirusa imajo v Črni gori porazno turistično sezono. V primerjavi z lanskim julijem je letošnji delež turističnih nastanitev padel za kar 92 odstotkov, so sporočili iz črnogorske turistične organizacije. Zaradi porasta okužb je v teh dneh ta balkanska država stopila v drugi val epidemije.

Nič kaj spodbudni podatki o turistični sezoni v Črni gori, kjer trenutno dopustuje zgolj 12 tisoč turistov, kažejo, da bi bil lahko izpad prihodkov večji od tistega, ki ga je junija, ko je bila Črna gora edina država v regiji, ki ni imela nobenega potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, napovedala črnogorska vlada.

 Takrat je vlada ocenila, da bi bil lahko izpad prihodkov v primerjavi z lanskim letom, ko se je na račun turizma v državno blagajno steklo za okoli 1,1 milijarde evrov, okoli 40-odstoten.

Avgust nič kaj rožnat

Črnogorsko ministrstvo za turizem pa je zdaj sporočilo, da polovica hotelov v državi sploh ni odprtih za turistične nastanitve, v preostalih pa je zasedenost od 10- do 13-odstotna. Vlada je še potrdila, da opažajo veliko število odpovedi turističnih aranžmajev, rezerviranih za avgust.

Črna gora na rdečem seznamu

Od danes je sicer zaradi slabšega epidemiološkega statusa države Črna gora, ki je sicer že junija razglasila konec epidemije in odprla svoje meje, na rdečem seznamu Slovenije. Včeraj so namreč potrdili 60 novih okužb, ena oseba je zaradi posledic bolezni covid-19 tudi umrla.

 Vsem, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah rdečega seznama, in vsem osebam ne glede na državljanstvo ali državo bivanja, ki prihajajo v Slovenijo iz teh držav, se odredi 14-dnevna karantena.

Mogoče vam bo všeč