Nekategorizirano

Pompeo: Zelo verjetno je, da za zastrupitvijo Navalnega stoji Rusija !!

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je dejal, da obstaja “velika verjetnost”, da so zastrupitev ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega odredili visoki uradniki v Moskvi, je v četrtek poročal BBC.

“Mislim, da bodo ljudje po vsem svetu videli, za kakšno dejavnost je šlo. In ko bodo videli, koliko truda so vložili v zastrupitev, bodo ugotovili, da obstaja velika verjetnost, da je prišlo iz Rusije” je dejal Pompeo.

Dodal je, da ZDA še vedno razmišljajo, kako bi se odzvale.

Izjava Pompea je v nasprotju s predsednikom Donaldom Trumpom, ki ni hotel obsoditi Moskve, čeprav so voditelji z vsega sveta, pa tudi drugi uradniki v Trumpovi administraciji, krivili Rusijo.

“To moramo jemati zelo resno,” je dejal Trump na vprašanje novinarjev, kako naj se odzovejo ZDA.

“Ne vem točno, kaj se je zgodilo, mislim, da je tragično. Grozno je, ne bi se smelo zgoditi. Dokazov še nismo imeli, bomo pa jih skrbno pogledali” je dodal Trump.

Nemška kanclerka Angela Merkel in njen gospodarski minister Peter Altmaier sta v okviru uvedbe sankcij proti Moskvi zaradi zastrupitve opozicijskega kritika Kremlja Navalnega razpravljala o možnosti ustavitve del na plinovodu Severni tok 2 iz Rusije v Nemčijo. Nemčija se z evropskimi in Natovimi partnerji posvetuje, kako naj se odzove, če Rusija noče pomagati pri osvetlitvi dogajanja z Navalnyjem, ki je trenutno na zdravljenju v bolnišnici v Berlinu.

 

Mogoče vam bo všeč