osveščanje potrošnikovPolitikaSlovenijaŽivljenje

Pomen nedeljskega referendumskega 3xPROTI

 O Zakonu o RTV

 

Trenutno lahko vsak od nas predlaga nekoga za predstavnika gledalcev in poslušalcev v programskem svetu RTV. Vlada nam želi odvzeti to pravico.  Po njihovem zakonu gledalci ne bomo imeli več besede pri oblikovanju programa RTV, saj bodo zato skrbele le izbrane nevladne organizacije, ki jih je določila vlada.  Koritarskega javnega medijskega servisa ne potrebujemo.

Vsako gospodinjstvo bo še naprej moralo plačevati RTV prispevek – ne glede na to ali njihov program gledamo ali ne – ne bomo pa imeli več pravice soodločanja.  Če smo plačniki in sofinancerji smo lahko soodločevalci, mar ne?

Zato na referendumu obkroži PROTI in prispevaj svoj glas k neodvisni RTV.

 

O Zakonu o dolgotrajni oskrbi

Zakon o dolgotrajni oskrbi je že sprejet, Golobova vlada pa želi vse dobre ukrepe ukiniti. Mnogi starejši in njihovi skrbniki že danes prejemajo pomoči, ki jih je predvidel ta zakon, nekatere pa bi prejeli po novem letu. Aktualna vlada pa jim danes želi to vzeti.

Namesto, da bi gradili nove domove za starejše, negovalne bolnišnice ter nudili pomoč starejšim in invalidom na domu, namerava vlada denar nameniti ilegalnim migrantom.

S tem se strinjajo tudi v treh organizacijah starejših. »Seniorke in seniorji političnih strank Nova Slovenija, Slovenska ljudska stranka in Slovenska demokratska stranka pozivamo državljanke in državljane, ki se boste v nedeljo, 27. novembra 2022, odločali o Zakonu o dolgotrajni oskrbi, da se opredelite PROTI noveli vladnega Zakona o dolgotrajni oskrbi. To pa zato, ker novela ODLAGA za leto dni že sprejeti Zakon o dolgotrajni oskrbi z izgovorom, da je neizvedljiv, kar je neresnica”.

Zakon je izvedljiv in zanj je bila predvidena zadostna finančna podpora. Ne nasprotujemo ideji, da je zakon moč še izboljšati – vedno so rešitve lahko še boljše.

Dovolj je bilo dvajset let iskanja rešitev. V tem času so umrli ljudje, ki bi si zaslužili dolgotrajno oskrbo. V tem času so bili prizadeti njihovi otroci, ki so morali drago plačevati nego v domovih za ostarele. V tem času mnogi starejši niso niti prišli na vrsto za dom. In mnogi so v prenatrpanih domovih prezgodaj umrli.

Novela vladnega zakona namreč jemlje od 340 do 1.870 evrov uporabnikom storitev dolgotrajne oskrbe.

Vsak si zasluži dostojno starost zato glasuj PROTI.

 

O Zakon o vladi

Trenutno imamo v Sloveniji 17 ministrstev – to je več kot večina držav v EU, kljub temu, da smo ena manjših. Vlada pa želi število ministrstev še dodatno povečati na 20, samo zato, da se za propadle politike uredijo dobro plačane službe.  Pravzaprav želijo s temi ministrstvi ustanoviti   “parkirišče”  za pohlevne  kadre,  ki  bi se v kakšni drugi situaciji  znašli na trgu.  Vlada ni in ne sme  z ustanavljanjem novih ministrstev postati džuboks za politike, ki se drugače ne znajdejo.

Ministrstva stanejo, npr. ministrstvo za okolje več kot milijon evrov na mesec. Več ministrstev pomeni večje stroške.

Na referendumu obkroži PROTI, ker ne želimo plačevati novih in nepotrebnih ministrstev, kot je ministrstvo za solidarno prihodnost.

Vane T. Costa

Vir in foto: vtc&ICH

 

 

Mogoče vam bo všeč