Nekategorizirano

Poljče pri Begunjah

V dvorani  Natovega vojaškega gorskega centra odličnosti v Poljčah pri Begunjah  je združenje VSO pripravilo proslavo  ob 27. obletnici  odločitve  o slovenski samostojnosti. Prav tu so na skrivnem sestanku 9. in 10. novembra 1990  poslanci Demosa   sprejeli zgodovinsko odločitev o plebiscitu. Izveden je  bil 23.  decembra  istega leta, na njem pa so Slovenci enotno podprli pot v samostojnost.

V uvodnem nagovoru  je Aleš Hojs, predsednik Združenja  VSO  dejal, da se težko potegne enačaj med slovensko osamosvojitvijo s podobnimi prizadevanji v španskiKataloniji. nekatere primerjave med danes aktualno in za enkrat neuspešno zgodbo osamosvojitvi Katalonije in Slovenije. Katalonska je izražala voljo 35% celotnega prebivalstva Katalonije, slovenska pa 95%. vseh, ki so se udeležili plebiscita, poleg tega pa so katalonski voditelji po neuspehu zapustili državo, Demosova vlade  se ni zatekla na Dunaj, temveč je  izpeljala plebiscitarno odločitev, ki je bila zanje  ukaz. Aleš Hojs: »So bili fantje od fare«.

Prisotne sta nagovorila župan občine Radovljica Ciril Globočnik, vsakoletne gostiteljice tega dogodka; Ana Zagožen, članica mladinske sekcije VSO Triglav; slavnostni govornik pa je bil član Demosa in takratni predsednik občinske skupščine Jesenice dr. Božidar Brudar. Spregovoril je o nujnosti, da Slovenija postane država dobrih gospodarjev, ki ne bodo gledali na svojo korist, ampak se zavzeli za gospodarsko močno Slovenijo.

Večer  sta z svojim umetniškim programom popestrila in obogatila z  domoljubnimi skladbami in napevi  baritonist in prvak slovenske opere Matko Kobal  in Tomaž Plahutnik, največji  mojster na citrah v Sloveniji.

Tekst, foto: Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč