Nekategorizirano

Politično prežganje uniči še tako dobro jed

O bujti repi oziroma po slovensko »ubiti pesi,« kot eni najbolj prepoznavnih jedi prekmurske kulinarike, ne nameravam izgubljati besed. Gre za jed, ki se je v Prekmurju kuhala v zimskih dneh, zlasti ob kolinah, ko je bilo na voljo dovolj mesnatih kosti, ki so pogoj za dobro bujto repo. Seveda so tu še tri različne vrste krvavic in pečenka seveda. Toliko o bujti repi, ki ji je bilo minulo soboto posvečeno festivalsko dogajanje v središču Murske Sobote.  Osrednje dogajanje je bilo seveda namenjeno tekmovanju v kuhanju bujte repe.  Človek bi pričakoval, da se bodo v tej spretnosti pomerile kuharsko podkovane ekipe, bilo pa je bolj v duhu olimpijskega gesla; važno je sodelovat!

Ne pravim, da med petnajstimi ekipami ni bilo takšnih, ki vedo, kaj je bujta repa in kako se jo pripravi. Sodeč po večini, so se z njo in njeno pripravo soočili šele preko Googla. So pa bili zraven zato, ker je bilo važno sodelovati.

Festival že sam po sebi prinaša velik obisk. Torej primeren kraj za osebno ali politično promocijo. Tako so verjetno razmišljali piarovci  politikov, ki so se v soboto znašli med tekmovalci v kuhanju bujte repe; Alenka Bratušek, Marjan Šarec, Suzana Lara Krause in rdeči župan Aleksander Jevšek . Alenka je verjetno v Mursko Soboto prišla promovirat »nova oblačila« svoje stranke, ker je bila sobota in lep dan, se je Marjan Šarec zapeljal tudi proti skrajnemu severovzhodu države, kjer so zanj bujto repo kuhali člani Neodvisne stranke Prekmurja, Suzana Lara Krause je imela prekmursko ekipo, ki ji je sukala kuhalnico, Aleksander Jevšek, sicer soboški župan, pa je kot prvi regijski partijec  bujto repo kuhal za Socialne demokrate, brez Židana in v podporo Pahorju.


				Festival bujte repe; kranjsko kamniško zavezništvo?

Kuhalo se je in delilo všečne in prijazne besede, pa še kak spominek v obliki kemika ali priponke je romal v roke obiskovalcev festivala. Seveda so si politični konkurenti v javnosti drug drugemu namenjali prijazne besede, še kak stisk roke se je zgodil, kar sicer ne napoveduje, da bodo člani Stranke Alenke Bratušek glasovali za Marjana Šarca, ali pač!? Skratka minilo je nekaj uric, kandidati in politiki so s kuho opravili in na enkrat jih več ni bilo, ljudje pa so se prepustili sobotni zabavi.  

Pri bujti repi je zelo pomembno prežganje. Bojim se, da  ga je je bilo in ga bo v kotlih politikov in predsedniških kandidatov vedno preveč? Sicer pa, kaj jim preostane, ko nimajo ponuditi nič lastnega!

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč