Fraudster sells fake cryptocurrency, internet crime flat vector illustration. Hacker character frauding web online
Gospodarstvoosveščanje potrošnikovSlovenijaVeč

Policija opozarja: vse več je investicijskih prevar z lažnimi spletnimi vlaganji

Policija obvešča, da se število goljufij z investicijskimi vlaganji v lažne spletne platforme v zadnjem obdobju povečuje. Kot opažajo, številni potrošniki žal še vedno nasedajo lažnim obljubam o visokih donosih.

Fraudster sells fake cryptocurrency, internet crime flat vector illustration. Hacker character frauding web online

Problematika je sicer začela izstopati že v letu 2020, ko je bilo obravnavanih 83 zadev s skupnim oškodovanjem v višini več kot dva milijonov evrovLetos pa je bilo do konca avgusta obravnavanih že 115 zadev s skupnim oškodovanjem v višini več kot pet milijonov evrov!

Goljufi prepričujejo svoje žrtve s ponudbami različnih naložb (v virtualne valute, zlato, sklade ipd.), vsem pa so skupne obljube o nerealno visoki donosnosti (tudi po več odstotkov dnevno).

Vsem, ki jih mika obet hitrega zaslužka, zato v policiji svetujejo, naj bodo izjemno previdni in naj vsako tako “čudežno” ponudbo raje dobro preverijo.

favicon Preberite več: Investicijske prevare s kriptovalutami

Kako goljufi privabijo potrošnike?

1. Z oglasom na družbenih medijih, ki ponuja možnost zanesljivega, hitrega in visokega zaslužka.

samo-login fake-kripto

Slika: Varni na internetu

2. Tako, da z njimi vzpostavijo stik po telefonu ali elektronski pošti.

3. V nekaterih primerih kontaktne podatke pridobijo preko obrazca, ki ga oškodovanec izpolni na spletu.

4. Kontaktne podatke pridobijo iz javno dostopnih podatkov.

5. Obstajajo pa tudi primeri, ko goljufi kličejo na naključne telefonske številke.

Kako goljufi izvedejo investicijsko spletno prevaro?

Goljufi vas vedno lahko oškodujejo, če niste dovolj pozorni in ne preverite, ali je v ozadju produkta dejansko ponudnik naložbenih storitev ali pa gre zgolj za zlorabo imena ali oznake uveljavljenih ponudnikov investicijskih storitev ali celo za izmišljenega ponudnika.

Načinov, kako goljufi izpeljejo prevaro, je več:

Potrošnik si po navodilu goljufa na svoj računalnik namesti program za oddaljen dostop (običajno Anydesk) in mu omogoči upravljanje s svojim računalnikom.

Goljuf potrošnika prepriča, da bo kot njegov “osebni asistent” prek oddaljenega dostopa na lažni investicijski platformi v njegovem imenu odprl trgovalni račun in denarnice za virtualne valute.

Potrošnik neznancu na drugi strani zaupa geslo spletne banke, podatke o plačilnih karticah in druge bančne podatke. Goljufi nakažejo njegov denar na račune v tujini z namenom nakupa virtualnih valut.

Fraudster sells fake cryptocurrency, internet crime flat vector illustration. Hacker character frauding web online

Kako goljufi oškodujejo potrošnike?

Čeprav goljufi v profilih lažnih investicijskih platform prikazujejo visoke donose, ti v resnici sploh ne obstajajo. Goljufi vložke potrošnikov preprosto odtujijo s transakcijami v druge virtualne denarnice.

Če sumite, da ste bili žrtev goljufije, Policija svetuje, da zadevo nemudoma prijavite na najbližji policijski enoti ali prijavo oddajte prek spleta.

Preberite si celotno sporočilo za javnost na spletni strani Policije.

 

vir: https://www.zps.si/osebne-finance-sp-1406526635/nalobe/11079-policija-opozarja-vse-vec-je-investicijskih-prevar-z-laznimi-spletnimi-vlaganji

 

Mogoče vam bo všeč