Volitve

Poletje v knežjem mestu 2020 – v ospredju kulturni patriotizem

Poletje v Celju, knežjem mestu 2020 bo letos osredotočeno na lokalne, celjske umetnike, glasbenike in ustvarjalce. Od Poletne muzejske noči in otvoritve poletnega festivala 20. junija pa do konca avgusta se bo v Celju zvrstilo okrog 200 različnih dogodkov, od tega jih Zavod Celeia Celje organizira skoraj polovico.

 

Osrednji program je pripravil Zavod Celeia Celje. Projekt Poletja v Celju je omogočila Mestna občina Celje z vložkom 27.000 evrov, Zavod Celeia Celje je za program in promocijo iz lastnih sredstev prispeval 8.000 evrov. Ker pa je potrebno privabiti še več gostov ter raznolike publike so dobili tudi dodatnih 20 tisoč za promocijo z namenom dosega publike in obiska iz celotne Slovenije.

 

Slab  mesec nazaj se je  zdelo, da Poletja v Celju letos ne bo,  potem pa so  se organizatorji iz Celja po sprostitvi ukrepov  odločili hitro zavihali rokave in se lotili pripravljanja tradicionalnega poletnega festivala Poletje v Celju, knežjem mestu. Prilagojen program na že prepoznavnih lokacijah v mestnem središču je nastal v nekaj tednih, ob tem pa so upoštevali navodila ter priporočila pristojnih institucij za varno izpeljavo dogodkov, kar je predstavljalo svojevrsten izziv.

 

Na Zavodu Celeia Celje so pri sestavljanju programa imeli cilj, da v ospredje postavijo lokalne kulturnike, celo tudi nekaj takšnih, ki v dosedanjem času niso prišli v ospredje zaradi drugače zastavljenega koncepta in širine posebej kar se tiče gostujočih vsebin iz tujine. 							V skladu z dogovorom z Mestno občino Celje so vključili celjsko ljubiteljsko kulturo, posameznike in institucije, ki so se s svojimi projekti prijavili na Javni razpis  za izbiro kulturnih projektov, ki ga sofinancira MOC. Pri pripravi programa so sledili sodobnemu konceptu kulturnih dogajanj v urbanih prostorih, ki kulturo in umetnost postavlja v mestno središče, obiskovalcem omogoča večinoma brezplačne oglede in tako kulturno-umetniške dobrine približuje širšim ciljnim javnostim. Nekatere  vsebine, ki so bile tradicionalne pa odpadejo, na primer zborovsko petje. Zaradi korona krize je Celje na žalost ostalo brez Festivala Celjski grad, ki so ga ljudje v preteklih letih izvrstno sprejeli.

 

Največja turistična atrakcija Celja Stari grad bo poleti odprta za turiste vsak dan v tednu, z 20. junijem pa bo na njem zaživela Živa zgodovina. 

Osrednji prireditveni prostori  Poletja v Celju, knežjem mestu 2020 so: Krekov trg, Glavni trg, Trg pred mestnim kinom Metropol, Vodni stolp, Mestna plaža in Savinjsko nabrežje, Stari grad Celje, mestno jedro in druge.

 

V sodelovanju s celjskimi gostinci bodo na dveh prizoriščih pripravili serijo koncertov in dogodkov, ki bodo popestrili predvsem glasbeno poletno dogajanje v knežjem mestu. Kavarna Metropol bo na trgu pred Mestnim kinom Metropol (v primeru dežja v Branibor clubu dogodki Celjani Celjanom) gostila več kot 20 dogodkov, večinoma koncertov. S Špitalom za prjatle pri Vodnem stolpu pripravljamo 10 dogodkov, med izstopajočimi so koncerti zasedbe Tabu v akustični različici, Gorana Bojčevskega ter skupine Klon.

To, da je relativno pozno prišlo do odločitve o pripravi celotnega sklopa prireditev, jih je spodbudilo, da strnejo glave in rezultati so tukaj.

 

Na Poletno muzejsko noč, 20. junija, ko bodo vrata za vse obiskovalce muzejev in galerij odprta do polnoči ter brez vstopnine, bo v mestnem središču potekala tudi otvoritev Poletja v Celju. Letos slovesne otvoritve zaradi varnostnih ukrepov ne bo, vseeno pa se bodo obiskovalci lahko udeležili številnih dogodkov.

 

Zavod Celeia Celje bo v juliju in avgustu za domačine in slovenske turiste nudil brezplačna vodenja, ki bodo potekala v slovenščini. Vseh skupaj bo 20, potekali pa bodo ob sredah in četrtih ob 17. uri. V sredo bo sprehod do Drevesne hiše v Mestnem gozdu Celje, na poti bo vodnik razkril marsikatero skrivnost Mestnega gozda in Celja. Pot je urejena in primerna tudi za manjše otroke. Zbirno mesto bo pri kipu Splavarja na Savinjskem nabrežju.

Ob četrtkih bo vodenje po starem mestnem jedru, lokalni vodniki pa bodo z udeleženci vodenja delili zanimive zgodbe Celja, zgodovine in razvoja mesta ter znanih osebnosti knežjega mesta.

Programski del  Poletja v Celju bo v zadnji dekadi  avgusta popestren s Festivalom Izrekanja, festivalom poezije.

Celjanke in Celjani, okoličanke in okoličani bodo zagotovo tekom celega poletja našli za sebe program in vsebino, ki jim je pisana na kožo, kulturnikom in vsem ostalim, ki bodo ustvarjali in izvajali vsebine pa končno možnost dokazati se na področju, ki je njihov svet ustvarjanja in preko tega dajo pečat mestu, v katerem ustvarjajo obenem pa tudi od tega  živijo.

Vane K. Tegov

 

 

 

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Volitve