Nekategorizirano

Pogovorni večer o Jožetu Pučniku

V  Celju je potekal pogovorni  večer  o Jožetu Pučniku in njegovem boju za samostojno slovensko državo. Manj znane trenutke iz življenja Jožeta Pučnika nam je približal njegov sin Gorazd Pučnik.

Pučnik je podredil svoje življenje  in prizadevanje enemu samemu cilju, realizaciji glavnega cilja slovenskega naroda, samostojno slovensko državo  v katero si bo slovenski narod in vsi slovenski državljani usodo krojili sami. Tudi ob dokončni odločitvi za vrnitev domov, v Slovenijo, je bilo tako.

Jože, po besedah Gorazda Pučnika, je imel v svojem značaju glavne odlike kot so: pogumen, drzen, bister in ambiciozen. Vse te značilnosti z njim samim so tvorile osebnost in bistvo njegovega obstoja in delovanja, ki ga ni premaknilo iz teh okvirjev tudi v najtežjih in najbolj odločilnih trenutkih zanj in zanj in za Slovenijo.

Po dokončnem odhodu iz Slovenije ni prekinil vezi z Slovenijo. Poleti je prihajal za dva meseca, pozimi pa za 2-3 tedne. Ko je prihajal sem , ljudje so prišli k njemu in mu pripovedovali kako je pri nas, v Sloveniji. Njegova lucidnost  ni prenesla površnost, všečnost, bil je vedno analitičen, direkten in konkreten v slojih razmišljanjih in pisanjih. Med ostalim je pri nekem obisku v Sloveniji, še v času skupne države, je reke da socializem kot ideja in sistem ima en defekt, napako, da ne funkcionira.

Zaradi tega so ga ljudje imeli radi, slo mu sledili. »Jože je bil lider«, je menil Gorazd Pučnik.

Za socializem prej pa tudi sedaj, so  liderji nevarni, zato so se jih lotevali na enak način, najprej z diskreditacijo, da zgubijo ugled pri njegovih sledilcih, potem pa še pravosodno in na koncu fizično. Ko je pisal o tehnologiji vladanja je omenil značilnosti, ki se vlečejo od natičnih časov do danes.

Zato, če povlečemo vzporednico z današnjim  časom lahko sklenemo to, da v politiki n življenju se mnogo lažje manipulira z pri nas tako imenovanimi  »novimi obrazi«, oziroma z neizkušenimi v politiki, tistimi, ki imajo znanje vendar brez izkušenj so lažje vrženi ali posesani v centrifugo političnega manipuliranja. Zato je potrebno , da vsi skrbimo, da se ljudje okoli nas aktivno vključujejo v družbi. Mladino je potrebno navdušiti, da se začne ukvarjati z javnim dobrom.

Povedal je delček  tega ,ki bi radi vedeli, veliko več pa lahko o njem in njegovem prispevku pa tudi v  napisanih knjigah in razpravah. Zato bomo in moramo biti veseli in srečni če se na katerikoli način lahko ukvarjamo z življenjem  in mislimi ter   z njegovim življenjskim poslanstvom,  ustvarjanjem  in realizacijo poteka  osamosvajanja  slovenske državnosti in samostojnosti

Tekst in foto Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč