Nekategorizirano

Poglejte, kakšne posledice pusti na pljučih covid 19

Koronavirus najbolj poškoduje pljuča, tomografski posnetki pa jasno kažejo, v kolikšni meri okužba s COVID-19 poškoduje ta organ.

Nekateri glavni simptomi okužbe s koronavirusom so odpoved dihanja, kratka sapa in pljučnica, posledice koronavirusnih pljuč in hitrost bolezni pa najbolje prikazujejo tomografske slike bolnikov, ki jih je AA dobila iz mestne bolnišnice Ankara. Ausegul Karalezli, zdravnica oddelka za dihalne bolezni, je za AA povedala, da se pandemija COVID-19 še vedno nadaljuje in da se zdi, da je v globalnem smislu bolj intenzivna, kot je bil v prvih mesecih. 

“Bolniki, okuženi s koronavirusom, imajo navadno težave s pljuči. To je zaskrbljujoče, ker so zmogljivosti bolnišnic omejene in moramo razmišljati kaj potem, če bodo te zmogljivosti presežene. Ljudje morajo biti previdni in odgovorni. Vsak se mora dobro zaščititi z maskami, upoštevati razdaljo in higieno. Nekateri se še vedno ne zavedajo pomena samozaščite, na kar ves čas opozarjamo,” je dejala Karalezlijeva.

Dodala je, da koronavirus povzroča resne težave z dihanjem in odpovedjo dihanja ter dodala, da je raven vnosa kisika pri zdravi osebi 98 odstotkov, pri okuženih s koronavirusom pa pade na 70 odstotkov, kar je bolj radikalen upad v primerjavi z večino drugih pljučnih bolezni. Karalezli je še dejala, da zdravniki uporabljajo različne naprave, da poskušajo nadomestiti kisik bolnikom, ki pridejo na to stopnjo okužbe, in dodala, da je veliko neznank, ko gre za koronavirus. “Želimo, da bodo ljudje čim bolj previdni. Ko virus vstopi v pljuča, je težko nazaj. Tveganje je toliko večje, če ima bolnik kakšne druge bolezni in če gre za starejše. Zdravniki so utrujeni, vendar se še naprej borijo,” je dejala Karalezli.

Opozorila je, da koronavirus poškoduje vse vitalne organe in dodala, da so posledice najbolj izrazite v pljučih, kar je pokazala na tomografskih slikah pljučnih bolnikov.

“Ne vemo, kako se bo končala ta pandemija. Terapije določajo simptomi pacientov, na primer nadomeščanje pomanjkanja kisika. To je povsem nova bolezen in šele s skrbnim spremljanjem bomo vedeli, kam vse to vodi in ali se vrača,” opozorila je Karalezli.

Poudarila je na opazne razlike med pljuči zdrave osebe in bolnikom, okuženim s koronavirusom, Karalezli je s posnetki pljuč ljudem bolj jasno pokazati posledice okužbe s COVID-19.

Izpostavila je, da se bolnikovo stanje hitro poslabša, ker okužba postopoma poškoduje pljuča.

“Bolniki se soočajo s težkim in kritičnim bojem. Večino časa ne morem ležati na hrbtu.Težko je, kadar pacient ne more zastati sape. Astmatiki prihajajo k nam s takšno težavo, mi pa jim damo terapijo in odidejo domov, kar pa ne velja za bolnike z okužbo s COVID-19,” je dejala Karalezli.

Mogoče vam bo všeč