Nekategorizirano

Ameriški državni sekretar Pompeo s poljskim vrhom o varnostnih vprašanjih in krizi v Belorusiji

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je v soboto v Varšavi srečal s poljskim premierjem Mateuszom Morawieckim, s katerim sta govorila o novem obrambnem sporazumu in skupni podpori beloruskemu narodu.

Pompeo in Moravicki sta govorila tudi o pandemiji COVID-19, vzpostavitvi mreže 5G in novem dvostranskem sporazumu o sodelovanju pri razvoju poljskega civilnega programa jedrske energije, je sporočila tiskovna predstavnica State Departmenta. V obrambnem paktu, dogovorjenem prejšnji mesec, se bo število ameriških čet na Poljskem povečalo na najmanj 5.500. Poljsko bo to stalo približno 500 milijonov zlotov (134,79 milijona dolarjev), je poročal Reuters.

Dogovor vključuje tudi razvoj in posodobitev  poljskih sil na izvidniških in poveljniških območjih, z možnostjo nastanitve večjega števila ameriških vojakov na Poljskem v primeru večjih groženj. Poljska ministrica za obrambo Mariusz Blaszczaka je dejala, da bo država po potrebi lahko hitro povečala število ameriških vojakov na 20.000, so zapisali v poročilu agencije PAP. Pompeov obisk Varšave je sledil obiskom Češke, Avstrije in Slovenije v okviru regionalne turneje, ki se je osredotočila na kibernetsko in energetsko varnost.

Mogoče vam bo všeč