Nekategorizirano

Podpisan dogovor o sodelovanju in začetek poti za slepe in slabovidne po SPP

8. februarja, na kulturni praznik, se je pri  Bellevueju zbralo 154 pohodnikov, med njimi 34 slepih in slabovidnih. Prišli so zaradi dvojnega namena: postaviti temelje sodelovanja in začeti s slepimi in slabovidnimi Slovensko planinsko pot. Na poti so jih spremljali tudi trije psi vodniki.

Vodnike so zagotovili PD Moravče in KPD Hej, pohodnikom so se priključili tudi trije vodniki iz ostalih društev. “Kolona se je vila po planinski poti, premagovali smo vzpone in spuste. Presenečeni smo bili vsi, slepi nad udeležbo in podporo, videči pa nad njihovo spretno in strumno hojo, ki je bila ista kot naša, nikogar se ni čakalo, ves čas smo se pogovarjali in prehodili pot brez vsakih težav. Edina vidna razlika je bila v tem, da so se nekateri držali bele palice, svojih spremljevalcev ali pa jih je vodil pes vodnik. Po slabi uri smo prišli do Mariborske koče, pred katero stoji kip očeta Slovenske planinske poti Ivana Šumljaka. Pot je označena s Knafelčevo markacijo in številko ena,” so v sporočilu za javnost zapisali v KPŠRD “Karel Jeraj.

Ob koncu pohoda pri Mariborski koči je prišel na vrsto drugi del in sicer podpis dogovora o sodelovanju med Planinsko zvezo Slovenije – odborom Planinstvo za invalide/OPP (Pin/OPP) in Slovensko Karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zvezo tabornikov Slovenije za pomoč pri organizaciji in izvedbi inkluzijskih pohodov odbora Pin/OPP. S tem so slepi in slabovidni planinci simbolično pričeli svoj triletni projekt – prehoditi Slovensko planinsko pot (SSP po SPP).

Dogovor o sodelovanju so podpisali: generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko, Luka Oven za Slovensko Karitas, načelnica in načelnik Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Irena Mrak Merhar in Žiga Kovačič ter Jasna Vinder za Zvezo tabornikov Slovenije.

“Ob stisku rok vseh podpisnikov smo se vsi zavedali, da smo prestopili stigmatizacijo, kdo s kom lahko in kdo s kom ne sme. Dokazali smo, da lahko vsi z vsemi, in prešli smo ovire, ki so največkrat le v glavah. Dokazali smo, da mislimo resno, saj so se spremljevalci/prostovoljci že aktivno vključili v delo in so nas nasmejani spremljali na pohodu, govorjenje pretvorili v realnost, resničnost in dokazali, da solidarnost nima meja. Sodelovanje pomnoži vložen trud, ko so na kupu prostovoljci. Opora skupine se čuti pri vsakem posamezniku, ne glede na to, ali je potrebna fizična pomoč ali samo pogovor, da korak lažje steče in pot hitreje mine, skoraj mimogrede,” so še zapisali v sporočilu za javnost v Kulturno-prosvetnega in športno rekreativnega društva slepih in slabovidnih Karel Jeraj, ki je skupaj z odborom Pin/OPP začel kovati naš skupni projekt.

Društvo se imenuje po skladatelju in učitelju glasbe slepih in slabovidnih Karlu Jeraju in je zelo aktivno na športno-rekreativnem področju. Člani KPŠRD Karel Jeraj so zadovoljni, da so pri svojem delu in poslanstvu, premagovanje kakršne koli invalidnosti, našli sogovornike in somišljenike. Le združevanje lahko naredi svet prijaznejši in lepši.

Mogoče vam bo všeč