Nekategorizirano

Po novi brvi čez Savinjo s kolesom iz Celja v Laško

Z odprtjem kolesarske brvi v Tremerjah povabilo  h kolesarjenju se odpira možnost kolesarjenja med Celjem in Laškim.  Za ta namen v  soboto sta župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in župan Občine Laško Franc Zdolšek s predstavnikoma Direkcije RS za infrastrukturo predala namenu novo kolesarsko brv med Celjem in Laškim.                                                            Z odprtjem brvi smo obeležili dokončanje nove kolesarske povezave med Celjem in Laškim, ki se bo nadaljevala vse do Zidanega Mosta. Gradnja dela kolesarske poti Celje – Laško – Zidani Most se je začela konec septembra 2017. Na odseku kolesarske povezave v Tremerjah, ki je dolg 2,5 km, smo postavili tudi novo brv za kolesarje in pešce.

Projekt izgradnje bo prispeval k uresničevanju ciljev celostne prometne strategije Mestne občine Celje. V prihodnosti, ko bo kolesarska povezava D1 povezana v celoto, bo ta odsek služil tudi za daljinsko kolesarjenje.

Nova brv, ki je namenjena kolesarjem in pešcem, je dolga 92 metrov in vredna 1,2 milijona evrov. Glavni nosilec investicije je Direkcija RS za infrastrukturo. Sredstva za projekt so zagotovile občine Osrednjega celjskega območja iz kvote Dogovora za razvoj regij oziroma Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Direkcija RS za infrastrukturo.

Na brv so se v soboto prisotni pripeljali s Kolescem, ki si ga je moč sposoditi v Celju in Laškem. Z novo kolesarsko povezavo je zdaj omogočen prvotni namen sistema javne izposoje koles, to je, da si uporabnik izposodi kolo v Celju, se z njim odpelje do Laškega in ga lahko tam pusti, ali obratno. Postaja s Kolesci je tudi Rimskih Toplicah, do koder bo v prihodnje tudi urejena kolesarska povezava.

Da je investicija primarno namenjena  kolesarjem pa tud pešcem,  pove tudi njena trasa, ki pelje večji del po pobočjih in bregu Savinje. Čudovita narava pa vabi k ogledu in spoštljivem odnosu do nje. Vzdolž trase je načrtovana postavitev šestih informacijskih tabel z vrisanimi kolesarskimi potmi in turističnimi točkami za dodatno spodbujanje trajnostne mobilnosti.

Vane K. Tegov

Foto: Andraž Purg

Mogoče vam bo všeč