Nekategorizirano

Po izjemnem uspehu Dr. Milana Zvera v EU parlamentu: »Erasmus+ predstavlja simbol evropskega povezovanja

Strasbourg, 28/3/2019 – Evropski parlament je danes v Strasbourgu z veliko večino potrdil poročilo glavnega poročevalca in poslanca iz vrst SDS/ELS dr. Milana Zvera o programu za mlade, izobraževanje in šport, Erasmus+.

S tem je parlament dr. Zveru podelil mandat za začetek pogajanj z Evropsko komisijo in Svetom EU. Evropski poslanec je za obdobje 2021–2027, torej za naslednji dolgoročni proračun EU, predlagal trikratno zvišanje sredstev, iz 15 na 45 milijard evrov, kar ustreza obsegu treh slovenskih letnih proračunov.

Gre za daleč največje povečanje sredstev za kateri koli program v predlaganem proračunu EU. Poročilo dr. Zvera bi po ocenah Sloveniji v prihodnjem sedemletnem okviru prineslo okoli 300 milijonov evrov.

Erasmus+ je v proračunu EU del poglavja z naslovom ‘vlaganje v ljudi’ in omogoča študij in usposabljanje v tujini, krepitev evropske zavesti in izboljšanje možnosti za zaposlitev, udeležencem daje znanja in spretnosti za boljše zasebno in poklicno življenje.

Program iz leta v leto podira rekorde, vsako leto financira več projektov, tudi udeležba je vse večja. Vse kaže, da bo samo v obdobju 2014-20 omogočil sodelovanje 4 milijonom udeležencem. Za obdobje 2021–27 pa se načrtuje, da bo v programu sodelovalo kar 12 milijonov študentov, učencev, vajencev, učiteljev, mladinskih delavcev, odraslih, športnikov in drugih.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je ob glasovanju dejal, da je ponosen na široko podporo političnih skupin za njegove kompromisne predloge, kajti »le enoten parlament se bo lahko boril za trikrat večji proračun«. Ker je povečanje sredstev večje od predloga Komisije, Svet pa običajno nasprotuje takšnim povečanjem, je pomembno, da vsaj Parlament močno stoji za svojim stališčem.

»Kar se tiče vsebine, pa sem imel pri pripravi poročila v mislih več ciljev: želel sem okrepiti in izboljšati obstoječe “tradicionalne” aktivnosti oziroma podprograme v Erasmusu, ki uspevajo že desetletja, ter obenem postaviti dobre temelje za tri velike nove pobude: OdkrijEU, Mrežo evropskih univerz in Centre poklicne odličnosti.

Poleg tega je bil moj namen, da program v naslednjem ciklu postane še bolj vključujoč, dostopen in pravičen ter enostaven za uporabnike,« je poudaril poslanec in dodal, da bo z novim programom še več možnosti za učenje tujih jezikov, za mobilnost šolarjev in profesorjev v osnovnih in srednjih šolah, pa za mobilnost vzgojiteljev v predšolski vzgoji ter za projekte za odrasle; novost pa bo tudi mobilnost za športne trenerje in za posamezne športnike.

»Več bo tudi možnosti za izvedbo manjših projektov v manjših organizacijah, ki so do sedaj imele težave pri dostopanju do programa,« je dejal dr. Zver in dodal, da »smo v parlamentu povečali sredstva za poklicno izobraževanje, za odrasle, šole in šport, obenem pa smo zavrnili možnost, da bi se vnaprej omejevalo sredstva za OdkrijEU in Mrežo evropskih univerz, saj morata ti dve pobudi najprej polno zaživeti, šele nato pa bomo lahko ocenjevali njuno uspešnost«.

»Erasmus+ predstavlja simbol evropskega povezovanja, simbol Evrope, ki skrbi za mlade, Evrope, ki ji je mar za državljane in je prava evropska zgodba o uspehu,« je zaključil dr. Milan Zver.

Mogoče vam bo všeč