Nekategorizirano

Po dveletni odisejadi SB Celje spet na začetku-ponovni postopek z istimi kandidati za direktorja bolnišnice

Na izredni seji Sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje je bil za vršilca dolžnosti direktorja imenovan dr. Dragan Kovačić, dr. med.

Svet zavoda Splošne bolnišnice Celje , se je 9. oktobra 2020 sestal na izredni seji. Nekaj dni pred tem  je bila namreč izdana sodba Višjega delovnega in socialnega sodišča v individualnem delovnem sporu tožnika doc. dr. Branka Gabrovca. Ta je potrdila sodbo Delovnega sodišča v Celju, ki je razsodilo, da je sklep Sveta zavoda SB Celje z dne 5. 2. 2018 o imenovanju mag. Margarete Guček Zakošek za direktorico SB Celje za mandatno obdobje 4 let nezakonit in se razveljavi. Hkrati je sodišče Splošni bolnišnici Celje naložilo, da ponovno odloči o imenovanju direktorja. V tem postopku pa mora ponovno opraviti izbiro med vsemi na razpis prijavljenimi kandidati in kot kandidata, ki izpolnjuje razpisne pogoje, upoštevati tudi doc. dr. Branka Gabrovca.

Preigravanje na politični podlagi je najprej  odpihnila dotedanjega  direktorja mag. Marjana Ferjanca, kasneje  ugotovljeno nezakonito, to se je, kot ugotavljamo te dni, zgodilo tudi na nezakoniti podlagi  tudi z dosedanjo  direktorico  mag. Margareto Guček Zakošek, ki je »vladala« na političnih krilih. Ta protizakonita krila je spodrezala sodba Višjega delovnega in socialnega sodišča , ki je razsodila v prid soc. dr. Branku Gabrovcu , ki pa je bil protizakonito izločen iz nabora kandidatov  čerprav je izpolnjeval razpisne pogoje.

 Svet zavoda Splošne bolnišnice Celje je tako v skladu z določili Zakona o delovnih razmerjih mag. Margareti Guček Zakošek odpovedal Pogodbo o zaposlitvi za delo na delovnem mestu direktorice. Odpoved direktorici ni izdana iz krivdnih razlogov ampak iz formalnih zahtev sodbe, saj zaradi razveljavitve sklepa o izbiri za opravljanje tega dela ne izpolnjuje več pogojev. Ker je bolnišnica s tem dejanjem ostala brez direktorja in s tem brez veljavno imenovanega zakonitega zastopnika, je Svet zavoda na tej seji opravil tudi imenovanje vršilca dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice Celje za obdobje do 1 leta oz. do zaključka postopka imenovanja direktorja za naslednje mandatno obdobje.

Brez dramaturškega zapleta spet ni šlo. Na razpisu za v.d. direktorja bolnišnice bi naj bila prijavljena samo Margareta  Zakošek Guček. Pa naj ne bi dobila podpore. Še celo Marjana Ferjanca bi naj predlagal član sveta SB Celje. Razen predlagateljevega glasu pa ni dobil druge,  dodatne podpre.

Rešitev so našli v Draganu Kovačiću, ki je že bil enkrat v takšni vlogi dežurnega »gasilca« oziroma v.d. direktorja. Na glasovanju je bil za v.d. direktorja z večino glasov izglasovan dr. Dragan Kovačić, dr. med., sicer predstojnik Kardiološkega oddelka.

Člani Sveta zavoda so razpravljali tudi o ponovitvi izbirnega postopka za imenovanje direktorja in se strinjali, da se k temu pristopi v najkrajšem možnem času. Upajmo da bo glede na okoliščine vsaj stroka na nivoju. Sam kandidat ki je pravzaprav bil moralni in sodni zmagovalec doc. dr.  Branko Gabrovec . pa za enkrat  naj ne ve ali se bo ponovno podal v boj za direktorski stolček v SB Celje.

 

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč