Nekategorizirano

Po dveh požarih Občina Lenart zahteva ustavitev delovanja Odlazkove sortirnice odpadkov SalomonEco

Le pet dni po prvem požaru je v v petek, 19. aprila, nekaj pred 18. uro je ponovno zagorelo v sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu. Ogenj je v obratu z odpadki zajel odpadni material, papir, plastiko in kovinske dele. Požar so pogasili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Lenart, Sveti Jurij, Sveta Trojica, Benedikt, Gočova, Voličina, Cerkvenjak, Osek, Selce, Sveta Ana in Ptuj … pri intervenciji se je huje poškodoval gasilec in bil prepeljan v UKC Maribor.

Dogajanje je spremljal tudi župan mag. Janez Kramberger, ki je po končanem požaru povedal: “Zahvaljujem se vsem gasilkam in gasilcem, ki so sinoči sodelovali pri gašenju požara v podjetju Salomon. Hvala policistom PP Lenart za varovanje območja. Hvala reševalni službi ZD Lenart za urgentno pomoč poškodovanim. Hvala tudi zdravnici dr. Simoni Perčič in njenim sodelavcem iz Nacionalnega inšituta za varovanje zdravja za navodila in hitre analize zraka. Zahvaljujem se poveljniku Civilne zaščite g. Francu Krivcu in sodelavcem občinske uprave za koordinacijo pri reševanju.”

S PU Maribor so sporočili, da so z zbiranjem obvestil in ogledom ugotovili, da je do požara prišlo okoli 17.47 ure na odpadkih oziroma ostankih kovinske embalaže ter ostankih trde plastike, kateri so bili sortirani in stisnjeni v bale. “Navedene bale so bile nameščene v odprtem delu skladišča, ki se nahaja v sklopu ograjenega dela gospodarske družbe. Navedeni odpadki so bili namenjeni za uničenje oziroma sežig.” Prav tako se je v bližini nahajal del odpadkov, kateri je že bil predelan oziroma zmlet v manjše kose. Ti odpadki so se nahajali na kupu, vendar jih požar ni zajel.

Župan pa je tudi že najavil sklic 1. izredne seje Občinskega sveta Občine Lenart, ki bo potekala predvidoma v četrtek, 25. aprila 2019, ob 16. uri v sejni sobi 21/I. Osrednja točka izredne seje bo “Požara v družbi Salomon d.o.o. – obrat Lenart” Občina bo namreč zahtevala ustavitev delovanja podjetja, kajti odgovorni v podjetju so se odzvali neodgovorno, pa tudi z javnimi nastopi zavajali javnost. 

S sporočilom za javnost so se danes na ta zavajanja oglasili tudi v Občini Lenart. 

“Odziv vodstva podjetja Salomom d.o.o. nas ni presenetil, ker vedno poskušajo igrati žrtev in na osnovi tega zavajati javnost. Veliko o tem pove sam podpis pod izjavo za javnost »direktor Gregor Repič in zaposleni PE Lenart«. Mešanje zaposlenih in govoričenje o ohranjanju delovnih mest so samo floskule. Bivši zaposleni je danes zjutraj na protestnem shodu jasno povedal, da zaposleni delajo za minimalne plače v nemogočih delovnih pogojih med črvi in ščurki. Če direktor g. Repič nima prave predstave o pogojih dela v njihovem podjetju, ga vabimo v prostore občine in bomo skupaj pogledali fotografije, ki jih vsakodnevno pošiljajo zaposleni in prosijo naj v lokalni skupnosti nekaj storimo.
Skrajno neokusno se nam zdi, da vodstvo podjetja izkorišča invalide za prikaz drugačnega stanja v podjetju. Vsi vemo, da so invalidi ranljiva in težje zaposljiva skupina ljudi, zato prosimo vodstvo, da neha zavajati javnost in se pogovarjajmo o stvareh, ki so problematične.
V izjavi pišejo, da so vzpostavili zgledno stanje na pogorišču, kar je zagotovo res. Minuli petek, ob obisku ministra za okolje, so bili prostori res počiščeni in tudi verjamemo okoljskemu inšpektorju, ki je zapisal v današnji izjavi, da v podjetju ne presegajo dovoljenih količin glede na skladiščenih odpadkov v ZS3 po okoljevarstvem dovoljenju.
Po dveh požarih, v katerih so zgorele velike količine odpadkov in celotedenskem odvažanju odpadkov ter odločbi, da do nadaljnjega ne smejo sprejemati novih odpadkov bi pa res bilo čudno, če bi še vedno presegali dovoljene količine odpadkov. Vprašajte gasilce, kako je zgledalo ob prvem požaru, ko se niti peš niso mogli gibati po podjetju, toliko je bilo smeti.  
V podjetju govorijo o dveh požarih, če ravno je bilo več manjših požarov v preteklosti in tudi zaposleni so povedali, da manjše požare pogasijo sami.
Zapisali so tudi, da je župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger presenetil z izjavami in da so njegove izjave o zapiranju preuranjene, v istem trenutku pa vodstvo družbe prehiteva forenzično preiskavo in govori o neuradnih informacijah in o podtaknjenem požaru. Kako si sploh drznejo govoriti o neuradnih podatkih preiskave. Kriminalisti opravljajo svoje delo korektno, zato jih naj pustijo, da z največjo profesionalnostjo opravijo svoje delo in nam podajo poročilo o tem, kaj je bil vzrok požarov. Ne moremo se znebiti občutka, da s takšnimi izjavami ne zavajajo samo javnosti, ampak poskušajo ovreči verodostojnost dela kriminalistov.  
Vodstvo družbe pozivamo, da neha z zavajanjem in govoričenjem o zadevah, ki niso predmet teh problemov s katerimi se srečujejo naši občani, ki so jim danes javno povedali: »Te svinjarije ne rabimo tukaj!«
Kako v Sloveniji rešiti težave z odpadnimi materiali je stvar države in lokalnih skupnosti ter zagotovo ne podjetja, ki mu je prioriteta ustvarjanje dobička.
V Občini Lenart se zavedamo, da je zaposlovanje invalidov ena od težav s katero se srečujemo v državi in lokalnih skupnostih. Prepričani smo, da si invalidi zaslužijo boljša delovna mesta, kot jim jih nudijo v podjetju Salomon d.o.o. PE Lenart in zato, ker zaposlujejo invalide, so deležni številnih davčnih ugodnosti. Ob tem pa si še upajo zapisati, da ne zahtevajo nobene finančne pomoči, kljub državnim subvencijam in zelo dobro plačenem delu ravnanja z odpadki.”

Mogoče vam bo všeč