Nekategorizirano

Po bonitetnih hišah DBRS Morningstar in Moody’s Investors Service je danes EU komisija objavila ugodne napovedi za Slovenijo

Da so v pogojih epidemije covid-19 s prvimi petimi protikorona zakonskimi paketi v Vladi Janeza Janše zadeli terno, po svoje dokazujejo tudi najpomembnejše svetovne bonitetne hiše, ki so dvignile bonitetne ocene naši državi. 

Teko je bonitetna agencija DBRS Morningstar v petek, 21. avgusta 2020, potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije ‘A (visoka)’ in stabilne obete. To je za Slovenijo ponovni dokaz, da so bili ukrepi vlade v času epidemije COVID-19 dobri in da naša država za zunanje opazovalce kljub težki situaciji zaradi epidemije ostaja zaupanja vredna država.

Podobno oceno je sprejela tudi bonitetna agencija Moody’s Investors Service, ki je 2. oktobra 2020 za eno stopnjo zvišala bonitetno oceno Republiki Sloveniji na A3 in ji pripisala stabilne obete. Agencija je s tem potrdila, da Slovenija za investitorje tudi v teh zahtevnih časih ostaja zaupanja vredna država. Ker bonitetne agencije v teh časih državam bonitetne ocene nižajo ali ohranjajo, se Slovenija z zvišanjem ocene uvršča med najbolj zanesljive države tudi za tuje investitorje. Moody’s je oceno Slovenije pred tem zadnjič zvišal septembra 2017 na Baa1 in ji takrat pripisal stabilne obete. Obete je spremenil v pozitivne aprila 2019.

Danes pa je Evropska komisija objavila napovedi nekaterih gospodarskih kazalnikov v državah Evropske unije za letos in prihodnji dve leti.

Za Slovenijo je napovedala bistveno boljše kazalnike od povprečja v evroobmočju in  celotne EU.

Tako nam napovedujejo:

– 7,1-odstotno znižanje bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2020 (v evroobmočju: -7,8 %),
– 5,1-odstotno rast BDP-ja v letu 2021 (v evroobmočju: + 4,2 odstotka),
– 3,8-odstotno rast BDP-ja v letu 2022 (v evroobmočju: + 3,0 odstotka).

Evropska poslanka ELS/EPP Romana Tomc je objavo Evropske komisije komentirala tako:

“Če se to uresniči, smo med zmagovalci. Najnovejša napoved Evropske komisije Sloveniji  napoveduje manjši padec od EU povprečja. Očitno je, da Vlada Republike Slovenije učinkovito obvladuje razmere,” je zapisala EU poslanka Romana Tomc. 

Po teh napovedih naj bi se slovensko gospodarstvo na predkrizno raven predvidoma vrnilo v letu 2022, kar je glede na krizo, povezano z epidemijo novega koronavirusa, in njenimi posledicami odlična novica.

Mogoče vam bo všeč