Nekategorizirano

Patricija Šulin za vključujočo in mobilno družbo z avtonomnim prometom

»Evropska družba se stara in avtonomni promet je dober način za ohranjanje samostojnosti in mobilnosti starejših kot tudi skupin, ki, denimo, ne morejo samostojno voziti zaradi zdravstvenih težav,« ob razpravi o poročilu o avtonomni vožnji v evropskem prometu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta poudarja Patricija Šulin, nadomestna članica Odbora za promet in turizem.

»Čeprav so medijsko bolj odmevna avtomatizirana vozila v cestnem prometu pa je potencial avtomatiziranega prometa bistveno širši in zajema tudi zračni, vodni in železniški promet, tako pri prevozu ljudi kot tudi blaga,« meni Šulinova, ki med prednostmi avtomatiziranega prometa še posebej izpostavlja varnost. Prav zato poročilo Evropskega parlamenta poziva Komisijo, da razširi svojo analizo in predloge glede avtonomnih vozil s cestnega prometa tudi za ostali promet pa tudi za področji intermodalnega prevoza in mobilnosti.

»Nove tehnologije prinašajo nove priložnosti za evropska podjetja, kot na primer proizvajalce avtomobilov, pa tudi številne izzive še posebej glede odgovornosti v primeru nesreč,« opozarja Šulinova. »Ali naj bo odgovoren proizvajalec, vzdrževalec ali lastnik takšnega vozila, so vprašanja, na katera bo treba odgovoriti in posodobiti evropsko zakonodajo, ki, denimo, ureja odgovornost za proizvode oziroma avtomobilsko zavarovanje.«

Šulinova je zadovoljna s poročilom, ki celostno opozarja na različne vidike avtonomnega prometa in ga je pripravil Wim van de Camp, glavni koordinator Evropske ljudske stranke na področju prometa in turizma. Poslanec van de Camp je marca 2017 na povabilo Patricije Šulin obiskal Slovenijo in podjetja Akrapovič, Pipistrel in Luko Koper ter iz prve roke dobil koristne informacije za pripravo evropske zakonodaje na področju prometa.

Poročilo Evropskega parlamenta je odziv na strategijo o avtomatiziranem prometu z naslovom Na poti do avtomatizirane mobilnosti: strategija EU za mobilnost prihodnosti, ki jo je lani maja sprejela Evropska komisija.

Mogoče vam bo všeč