Nekategorizirano

Patricija Šulin: Korupcija spodkopava zaupanje v pravno državo

»Goljufije, korupcija in ostale nezakonite dejavnosti spodkopavajo tako finančne interese Evropske unije kakor tudi zaupanje državljanov v pravno državo. Program za boj proti goljufijam je pomemben in potreben,« je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v razpravi o vzpostavitvi programa Evropske unije za boj proti goljufijam dejala evropska poslanka Patricija Šulin, nadomestna članica Odbora za nadzor proračuna.

Evropska poslanka se je odločno zavzela za ničelno toleranco do korupcije. »V Evropski uniji vsako leto zaradi korupcije izgubimo okrog 180 milijard evrov, od tega v Sloveniji po nekaterih ocenah 3,5 milijarde evrov. Goljufije na področju davka na dodano vrednost, korupcija v zdravstvu, pri javnih naročilih ter v bančnem sektorju so le vrh ledene gore. Do korupcije kot družba ne smemo biti otopeli, kot da je to nekaj samoumevnega. Proti se je potrebno boriti na vseh nivojih družbe,« je bila jasna evropska poslanka.

V Evropski uniji vsako leto zaradi korupcije izgubimo okrog 180 milijard evrov.

»Vsako leto v EU pri črpanju iz evropskih skladov izgubljamo velikanske količine sredstev, zato zgolj pozivanje k transparentnosti ne bo dovolj, če ne bodo temu sledili tudi konkretni ukrepi. Evropske institucije morajo zavzeti proaktivno držo, da evropske varovalke ne bodo tako pomanjkljive ter da odkrivanje korupcije ne bo več le prepuščeno dobri volji posameznih držav članic. Če ne bomo ukrepali danes, bodo posledice za bodoči razvoj EU lahko katastrofalne,« je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

V okviru priprav naslednjega večletnega finančnega okvira se na ravni EU vzpostavlja program, ki bi podpiral zaščito finančnih interesov EU in medsebojno upravno pomoč med carinskimi organi. Letno poročilo o zaščiti finančnih interesov vsako leto pokaže, da je potrebno ukrepanje unije. Poleg tega se bo naslednji večletni finančni okvir izvrševal ob znatnih spremembah zakonodajnega in institucionalnega okvira za zaščito finančnih interesov unije, zlasti z ustanovitvijo Evropskega javnega tožilstva.

Mogoče vam bo všeč