Nekategorizirano

Okuženi dijaki iz kopra. So virus razširili na zabavah?

Minuli vikend naj bi na Pomjanu potekala zabava, na kateri se je zbrala mladina, skupno naj bi bilo nekaj čez 150 ljudi, med katerimi naj bi bili tudi koprski gimnazijci. Kot smo izvedeli, naj bi po zabavi nekateri izmed udeležencev razvili simptome okužbe s koronavirusom. Okužbo so najprej potrdili pri enem, nato pa še pri drugih dveh udeležencih omenjene zabave. V karanteni je trenutno 13 oseb. 

Prav v teh dneh so po vseh šolah potekali zaključni dogodki oziroma podelitve spričeval, prav tako na koprski gimnaziji. Zagotovo bo to tudi dan za druženje s prijatelji. Vprašanje je, koliko koprskih dijakov bi lahko še bilo okuženih v povezavi z omenjeno zabavo, kjer naj bi se okužba širila.

Čeprav so zdaj v izolaciji, so se v času, ko so bili potencialno kužni, udeležili več zabav. Zato so na NIJZ odredili karanteno za 13 oseb, ki so bile z okuženimi v tesnem stiku, je dejal Kopilović in dodal: “Epidemiološka preiskava še poteka, tako da  bo verjetno odrejenih še več karanten.” Kot je dodal, gre predvsem za sošolce oz. prijatelje omenjenih dijakov, s katerimi so se tesno družili na zabavah. “Te zabave, katerim smo priča, kjer je po 100, 200 ljudi skupaj na tesnem prostoru, niso najbolj primerne, saj se moramo zavedati, da je virus še vedno prisoten,” je posvaril epidemiolog.

Za tesitranje naj bi se medtem odločilo več profesorjev koprske gimnazije. Na koprskem NIJZ ravno v zadnjih dneh zaznavajo večje zanimanje za samoplačniška testiranja, vendar Kopilovič pri tem kot glavni ukrep izpostavlja 14-dnevno karanteno: “Testiranje je lahko, če nekdo nima kliničnih znakov, v začetni fazi tudi negativno, pa potem vseeno zboli.” Piše portal Regional obala

 

Mogoče vam bo všeč