Nekategorizirano

Ogledalce, ogledalce na steni DZ povej, al poslanci levičarskega šesterčka s Šarčevo vlado vred vedo, kaj je Ustava?!

Sveto pismo ali Ustava, nanju se sklicuje nekdo, ki prevzame pomembno in odgovorno funkcijo v državi. V Sloveniji, kjer s(m)o naredili jasno in ostro ločnico med cerkvijo in državo, vsak ki prevzame pomemben ministrski ali poslanski položaj, se ob prisegi sklicuje na ustavo. Verjetno so bili takšne procedure deležni tudi poslanci sedanjega sklica DZ in seveda ministri vlade Marjana Šarca. Pa so res bili?! Počasi začenjam dvomiti, da o Ustavi Republike Slovenije ni bilo ne duha in ne sluha, ko so prisegale vlade Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca! Dovolj jim je bila absolutna večina v Državnem zboru, s katero so si lahko privoščili tudi kršenje temeljnih postulatov, zapisanih v Ustavi, da o ignoriranju sodb Ustavnega sodišča ne govorim. Po domače, “poscali so se nanje kot pes na ogel domače hiše!”

Ne bom se oziral nazaj, temveč ostalpri najbolj “sveži cvetki,” kršenja Ustave in ignoriranja sodbe Ustavnega sodišča, ki ima sicer že tudi nekajletno brado. Gre seveda za znano odločitev Ustavnega sodišča o financiranju obveznih programov v zasebnih šolah. Že Cerarjeva vlada se je ves čas izvijala iz primeža uresničevanja razsodbe Ustavnega sodišča. Šarčev šolski minister Pikalo, ki ga kar vidim, kako z velikim užitkom vodi partijsko visoko šolo tipa Kumrovec, pa je s pomočjo dominantnih medijev slovensko javnost prepričeval, da bo uresničil odločitev Ustavnega sodišča tako, da jo bo kršil, kar mu omogoča “glasovalni aparat” levičarskega peterčka, nadkoialicijske Levice in kar je najbolj žalostno, tudi z glasovoma narodnostnih poslancev. 

Že res, da so se v poslanski skupini Cerarjeve SMC, za katere verjamem, da je to zadnji mandat v Državnem zboru, odločili, da ne podprejo Pikalove novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. Izpadli pa so “navadne riti,” ker so se vzdržali in s tem omogočili, da so  glasovi SD, LMŠ, SAB, DESUS, seveda Levice in tudi dveh narodnostnih poslancev brez slabe vesti poteptali odločitev ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol. 

Poslanec Miha Kordiš iz nadkoalicijke levice je celo argumentiral, da novelo podpirajo zato, ker položaja zasebnih šol NE izboljšuje. S tem priznava, da Levica ni stranka s ciljem iskanja blaginje za vse, temveč je njihov imteres, da se nekaterim položaj ne izboljša. Tudi v SD so z velikim pompom proslavili svojo medetapno zmago »zaščite javnega šolstva«, ki ga ogroža vse kar ni pod njihovo direktno nadzorom. Delovanje pravne države lahko reši le veto Državnega sveta, ki je na dnevnem redu ponedeljkove seje. 

Če smo že v primeru novele zakona o financiranju šol v zasebni lasti ugotovili, da se poslancem levičarskega šesterčka, v paketu so namreč tudi Mesčevi lunatiki, žal tudi narodnostni dvojec, sladko žvižga za Ustavo in razsodbe Ustavnega sodišča, se v nekaterih glavah tudi poraja ideja o ukinitvi Ustavnega sodišča. To je s svojim nastopom eksplicitno dokazala tudi poslanka SAB  Maša Kociper, za katero se čudim, da je še ni odkril odbor za podelitev Nobelove nagrade, ker bi si jo za teorijo velikega kroga v manjšem povsem zaslužila.  “Modro lento Foruma 21” bi si namreč zaslužila z izjavo ob sprejemu novele: “ali si res želimo, da o najpomembnejših družbenih vprašanjih odloča ustavno sodišče oziroma devet ljudi!?” 

A glej ga zlomka! Ko je Državni zbor moral na zahtevo Državnega sveta v petek odrediti parlamentarno preiskavo o odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri pregonu državnega svetnika in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, so bili isti poslanci največji zaščitniki ustave in načel. Tako v LMŠ, SMC, Levici in SAB so si čez noč nadeli podobo velikih zaščitnikov ustave in v en glas poudarjali, da odločitev Državnega sveta krši načelo delitve oblasti. Za katero kršitev naj bi šlo,  seveda niso navedli. Dovolj so bili pamfleti v stilu “opravili bomo resen in kritičen razmislek, ali v takšni komisiji sploh želimo sodelovati” ali pa da gre za “zasebno zadevo Franca Kanglerja,” in da bi se takšnja “komisija zlahka imenovala komisija za maščevanje Kanglerja sodnikom in tožilcem,” zato “v tej blamaži ne bomo sodelovali!”

Še posebej glasni so pri tem poslanci SD Z Dejanom Židanom na čelu, ki se preiskave najbolj bojijo. Znano je namreč, da se mariborski sodniki, ki so sodelovali pri srednjeveškem inkvizicijskem sojenju nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju celo udeležujejo njihovih političnih shodov. SD ima zato seveda velik interes, da se v nebo vpijoče kršitve pravic v primeru Kangler pometejo pod preprogo. Ironično, pri tem je, da zanje udeležba sodnikov na njihovih shodih ni kršitev načela delitve oblasti, zahteva drugega doma parlamenta po ustanovitvi komisije pa naj bi bila.

Povsem očitno je torej, da so poslanci koalicije do spoštovanja ustave zavzeli dve diametralno nasprotni stališči, na kar je v tweetu opozoril tudi direktor Inštituta dr. Antona Korošca, Primož Jelševar:

Poslanci brez sramu izigrajo ustavno sodišče, ko gre za financiranje šolstva, pri parlamentarni preiskavi @KanglerFranc pa ne bi sodelovali, ker kao “krši načelo delitve oblasti”. Ribice premorejo vsaj 3 dni spomina, poslanci koalicije pa zgleda še tega ne.

Z nespoštovanjem pravne države in političnim kupčkanjem za interese svojih političnih strank pa so (zlasti poslanci LMŠ) naredili tudi formalni konec svoji zgodbici o novih, neomadeževanih obrazih, sredinski politiki in novi smeri. Vodstvo LMŠ – naj si bo to Marjan Šarec ali sivi stric iz ozadja, ki je od njih zahteval, da pokažejo svoj pravi obraz, da z javnim prikazom politične preračunljivosti pljunejo demokraciji v obraz in nam vsem pokažejo, da imajo v Sloveniji oblast preračunljivi politiki, ki jim ni mar za ustavo in pravno državo, so brez srca, vrednot in čuta za sočloveka.

 
 
 
 
 
 

Mogoče vam bo všeč