Vir: Avaz.ba
zanimivoŽivljenje

Ogled romantičnih filmov s partnerjem lahko reši vaš zakon

Če pogledate število ločitev v zadnjih nekaj letih, boste ugotovili, da jih je vedno več. Največji krivec za to je nezadostna komunikacija med zakoncema. Nekateri strokovnjaki menijo, da bi bil ogled romantičnih filmov lahko trik, s katerim lahko rešite svoj zakon.

Zdrava komunikacija je ključ do srečnega odnosa. Ker včasih ne znamo rešiti težav brez prepiranja, začnemo verjeti, da naš partner ni pravi. In medtem ko so nekateri pari v tej fazi pripravljeni obiskati zakonskega psihoterapevta, drugi nimajo denarja ali preprosto nimajo časa ali želje, da bi se pogovarjali pred tujcem.

V iskanju drugih načinov, kako ljudem pomagati, da se izognejo ločitvi, so raziskovalci z univerze v Rochesterju 174 mladoporočencev razdelili v tri skupine. Medtem ko so se člani prvih dveh skupin osredotočili predvsem na terapijo, je tretja skupina sodelujočih delala na svojih odnosih, ne da bi večino časa zapustili domove. 

Prva skupina se je naučila aktivnega poslušanja, učinkovitega trika, ki pomaga parom, da se počutijo srečnejši in bolj zadovoljni s svojim odnosom. Kot aktivni poslušalec se morate osredotočiti na to, o čem govori vaš partner, ne pa na pasivno poslušanje sporočila in hitenje po odzivu. Da bi obvladali to spretnost, se pari med seboj pogovarjajo, nato pa ponavljajo, kar so slišali, da se prepričajo, da je sporočilo razumljeno, brez napak.

Pari iz druge skupine so poskušali svoje odnose okrepiti z več naklonjenosti in empatije. Da bi to dosegli, so za svoje partnerje storili dobre stvari in poskušali sprejeti vse lastnosti svojih partnerjev. 

Tretjo skupino so sestavljali tisti, ki so med gledanjem filmov v toplini delali na svojih odnosih. Na začetku študije so se udeležili desetminutnega predavanja, v katerem so jim razložili, kako pomembni so odnosi in koliko jim lahko gledanje drugih parov v filmih pomaga razumeti lastno strupeno vedenje.

Po predavanju so si ogledali film “Cesta v dvoje” in se o njem pogovorili, nato pa primerjali svoj odnos do tistega, ki so ga videli v filmu. Po tem so vsi pari dobili seznam 47 filmov o odnosih, ki so jih morali gledati in govoriti o njih doma.

Rezultati, ki so jih dobili, so presenetili celo raziskovalce. Ugotovili so namreč, da je gledanje filmov enako dobro kot pogovor s poročnim terapevtom.

Ronald Rogge, ki je glavni avtor študije, meni, da je treba partnerje včasih le opozoriti, kako naj delajo na svojem odnosu, in filmi to nalogo popolnoma izpolnijo, kar precej olajša postopek, ne da bi porabili čas in denar za različne programe. 

Nekateri drugi filmi na seznamu so bili: “Zvezda se rodi”, “Hudičev zagovornik” in mnogi drugi.

Poleg tega, čeprav vaš zakon ni v krizi, je lahko skupno gledanje romantičnih filmov fantastičen način praznovanja obletnice poroke.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:zanimivo