Nekategorizirano

Odlazkova sortirnica odpadkov SalomonEco v Lenartu nima kaj iskati

Vsebina transparentov je bila več kot zgovorna. Civilna iniciativa Narava Slovenskih goric je pripravila že drugi protestni shod, na katerem se je zbralo več kot 100 Lenarčanov, ki jim ni vseeno, v kakšnem okolju živijo. Zahtevali so takojšnjo ustavitev obratovanja sortirnice in odstranitev vseh odpadkov, v kateri je aprila kar dvakrat zagorelo.

Da obrat za sortiranje odpadkov SalomonEco, v lasti smetarsko medijskega tajkuna Martina Odlazka, ne sodi v orbano okolje, je bil zapis na enem od transparentov. Na drugem, da imajo otroci v Lenartu pravico živeti v zdravem okolju. Tudi okoljskemu ministru Mihi Zajcu je bilo namenjeno nekaj napisov.  Da je dal obljubo o tem, da bo po prvem požaru v sortirnici odpadkov, “prečekiral” okoljsko dovoljenje za obrat, je bila velika laž, so na protestu dejali udeleženci.

							“Še huje, po drugem požaru, zgodil se je le nekaj ur po odhodu ministra Zajca, je okoljska inšpektorica 8. maja sortirnici celo dovolila obratovanje v sicer zmanjšanem obsegu!” Smetarska mafija je torej zmagala, minister za okolje Zajc se je uklonil pritiskom smetarskega lobija. “Zato bomo svojo retoriko zaostrili,” je dejal eden od članov civilne iniciative Narava Slovenskih goric. “Zahtevali bomo razveljavitev okoljskega dovoljenja, kajti leta 2017 je bilo izdano ob predpostavki, da se bodo izcedne vode zlivale v lenarško komunalno čistilno napravo. Te pa še nimamo, šele v letošnjem občinskem proračunu so rezervirana sredstva za to investicijo.”

Na protestnem shodu, ki po zagotovilih organizatorjev ni zadnji, ampak se bodo protesti stopnjevali, če njihovim zahtevam ne prisluhne ministrstvo za okolje in vlada RS, je bil tudi župan občine Lenart mag. Janez Kramberger.

“Praktično imamo zvezane roke, ker po mnenju države nismo stranka v postopku. Zato podpiram aktivnosti civilne iniciative, mi pa bomo s sklepi občinskega sveta zahtevali od države, da se zgane. Zavedamo se, da je nemogoče pričakovati, da se bo sortirnica zaprla čez noč in preselila na drugo, primernejšo lokacijo, na dolgi rok pa bomo vztrajli na njeni preselitvi. Tak obrat ne sodi v urbano okolje!”

Protestniki so opozorili tudi na slabe delovne pogoje v obratu SalomonEco, v katerem je večina zaposlenih invalidov. Napisi: “Invalidi ne sodijo na smeti” ali “odpadkarska mafija služi na račun invalidov” in da naj okoljsko ministrstvo skrbi za okolje in ne za kapital, je le nekaj sporočil s transparentov.Na sicer povsem mirnem in civiliziranem shodu je bilo slišati nekaj vpitja izpred vhodnih vrat v sortirnico, kjer si je eden od zaposlenih dajal duška na račun protestnikov. 

Mogoče vam bo všeč