Nekategorizirano

ODKRITJE KIPA DR. FILIPA TERČA

Danes dopoldan (30. marec 2019) so v avli Narodnega doma v Mariboru na mednarodnem simpoziju apiterapije odkrili doprsni kip dr. Filipa Terča (1844-1917). Letošnji simpozij je obravnaval temo »Po sledeh dr. Filipa Terča«, saj je bil ta zdravnik iz Maribora pionir sodobne apiterapije, zdravljenja s čebeljim strupom in drugimi čebeljimi izdelki. Svetovna čebelarska zveza Apimondia je njegov rojstni dan, 30. marec, leta 2006 razglasila za svetovni dan apiterapije. Da se nahaja doprsni kip v avli Narodnega doma tudi ni naključje, saj je bil Terč član gradbenega odbora te stavbe, ki je veliko pomenila slovenskim meščanom v tem času.


Spominska plošča udeležencev pri gradnji Narodnega doma v Mariboru. Ime dr.Filipa Terča je v predzadnji vrsti, levo.

Otvoritvi so prisostvovali udeleženci simpozija, člani slovenskih čebelarskih društev in gostje iz tujine. Med drugimi so se posebnega dogodka udeležili tudi gostje iz Češke, iz občine Kdyne. Namreč, Terč je bil po rodu iz Praporišča pri Domažlicah, ki se nahajajo v občini Kdyne na zahodu Češke. Svečani govorniki so bili Vlado Vogrinec, predsednik Čebelarske zveze društev Maribor (ČZD), podžupanja Maribora, Helena Kujundžić Lukaček, podžupanja občine Kdyne, Vera Řihova in kiparka, ki je ustvarila doprsni kip, mag.Alenka Vidergar. Drugi gostje so bili še župan Kdyne mag.Oskar Hamrus, zdravnikov pranečak Vaclav Terč in slovenska medena kraljica Valentina Marinič.

Predsednik ČZD Maribor Vlado Vogrinec je povedal, da so bili pridni kot čebele, saj je od začetne ideje do realizacije bil potreben čas krajši od enega leta. Pri tem se je zahvalil številnim donatorjem za sredstva, ki so pripeljala do hitre izvedbe.


Predsednik ČZD Maribor Vlado Vogrinec v svečani čebelarski opravi in kiparka mag. Alenka Vidergar.

Podžupanja Maribora je izrazila ponos, da je prav zdravnikovo delo v Mariboru pripeljalo do tako odlične metode za zdravljenje določenih bolezni. Obenem pa tudi obogatilo prispevek slovenskega čebelarstva k svetovnemu znanju.

Levo: Podžupanja Kdyne, Vera Řihova; desno: pranečak Vaclav Terč ob doprsnem kipu svojega prastrica.

Podžupanja Kdyne, Vera Řihova, je v svojem govoru izpostavila, da sploh ni vedela, da obstaja zdravljenje s čebelami, dokler ni prejela vabila na to prireditev. Prav tako je malo ljudem na Češkem znano, da imajo tako pomembnega rojaka. Takoj je prebrala vse, kar je bilo mogoče najti o apiterapiji. Zdaj ve in je prepričana, da je to zelo pomembna metoda za zdravljenje revmatizma. Ob tem je izpostavila še gostoljubnost in prijaznost Mariborčanov.

Kiparka, Alenka Vidergar, je pojasnila, kako je nastajal doprsni kip. Še posebej zanimivo je bilo njeno pojasnilo, da je za kipe v bronu potreben kalup. Ta kalup pa so vedno izdelovali iz voska. Še nedolgo tega je bil to čisti čebelji vosek, danes pa obstajajo voski z različnimi dodatki. Tako so čebele tudi nujno potrebne »sodelavke« pri kiparjenju.

Kip so odkrili podžupanja Maribora Helena Kujundžić Lukaček, župan Kdyne mag.Oskar Hamrus in zdravnikov pranečak Vaclav Terč.

 

Pripravil (besedilo+fotografije): Andy

Mogoče vam bo všeč