Nekategorizirano

Odgovorno in varno pri uporabi spleta

 • Policisti  PU  Murska  Sobota  so prejeli že več prijav izsiljevanja preko spleta  in  družbenih  omrežij,  kot so Facebook, Twitter in Instagram. Med oškodovanci   so  bile  najpogosteje  mladoletne  osebe  (tako  fantje  kot dekleta),  nekaj  žrtev  pa  je bilo tudi odraslih. Storilci so izkoristili njihovo   nevednost,   naivnost,   preveliko  zaupljivost  in  osamljenost. Ugotavljamo,  da  poleg  finančne  škode  izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko.
  V omenjenih primerih se vse skupaj začne tako, da se neznanec ali neznanka, navadno  pod  izmišljenim  imenom in z lažnim profilom, izdaja za žrtvinega sovrstnika.  Po  potrditvi  »prijateljstva«  na  družbenem omrežju neznanec mladoletnemu  ali  odraslemu  uporabniku  pošlje nekaj zasebnih sporočil in predlaga, naj vsa njuna nadaljnja komunikacija poteka preko drugih spletnih omrežij za hitro komuniciranje, predvsem preko storitev z videokomunikacijo, kot je Skype. Po nekaj stikih, ko se med njima vzpostavi (lažno)  zaupanje,  neznanec  izkoristi  informacije, ki jih je o sebi dala žrtev,  in uporabnika pripravi do tega, da mu pošlje svojo golo fotografijo ali da se sleče, v skrajnih primerih celo samozadovoljuje pred kamero.
  Neznanec to početje posname, nato pa se začne izsiljevanje. Od žrtve zahteva  še  več  podobnih  spolnih  aktivnosti  ali  nove, še bolj intimne fotografije.  Ali pa zahteva denar. V primeru, da žrtev denarja ne bo dala, grozi,  da  bo žrtvine gole ali polgole posnetke objavil na spletu, forumih in  portalih, ki jih obiskujejo žrtvini prijatelji. Grozi tudi, da jih bo poslal  njenim  znancem  ali  staršem  ter sodelavcem in delodajalcu, če je žrtev zaposlena.

  V tej zvezi policija svetuje:
  –    Dobro zaščitite svojo zasebnost;
  –    Pred morebitno objavo ali posredovanjem fotografij dobro premislite;
  –    Raje  ne  objavljajte  in  nikomur  ne  pošiljajte  svojih  intimnih
        fotografij ali posnetkov;
  –    Ko  so  enkrat  objavljeni  na spletu, jih je namreč skoraj nemogoče
        izbrisati;
  –    Pozornost pri dodajanju novih prijateljev in ne zaupati neznancu samo
       na podlagi fotografije;
  –    Ne  dajati  nobenih  osebnih  podatkov  in ne objavljajte svojih ali
       drugih fotografij;
  –    Ne  privolite  v  slačenje  med pogovorom z neznanci preko Skypa ali
        drugih omrežij;
  –    Komunikacijo,  ki  se  začne  na zgoraj opisan ali podoben način, je
       priporočljivo  prekiniti,  vse  stike  pa  blokirati. Samo tako lahko
       prekinete začarani krog izsiljevanja;
  –    Nikakor jim ne nakazujte denarja;
  –    Spletna kamera naj bo v času, ko se ne uporablja, izključena;
  –    Spolno  nadlegovanje  in izsiljevanje preko spleta je kaznivo  in če
       ste  žrtev  izsiljevanja,  tega  ne  zadržujte  v  sebi,  ampak takoj
       poiščite pomoč:
  –   Predlagamo,  da  prijavo  podate  policiji  na  najbližji policijski
       postaji,  za  pomoč  pri  odstranjevanju  javno  objavljenih intimnih
       posnetkov pa se obrnite na [email protected];

  Pri pojavu internetnih prevar in zlorab prevaranti najpogosteje privabljajo žrtve  preko  spletnih strani. Zato je pri kupovanju na spletnih dražbah in plačevanju  preko  interneta  dobro  preveriti,  kdo zagotavlja varnost pri plačevanju  na  določeni  spletni  strani.  Med prevarami preko elektronske pošte  so  najbolj  znana  nigerijska  pisma,  kjer  nas  želijo  napadalci
  prepričati  v  sodelovanje.  Vedno  pogostejši  so  napadi  Phishing,  kjer napadalci  preko  ponarejenih  elektronskih sporočil zavajajo osebe oziroma podjetja,  da  posredujejo  zaupne  informacije  številke kreditnih kartic, številke  računov,  PIN  kode  ipd.  neznani  osebi.  Pojavlja se tudi nova tehnika  internetnih  zlorab  Pharming,  ki vključuje spreminjanje naslovov sistema DNS, tako da uporabnik ne obišče originalnih spletnih strani, ampak druge,  narejene  posebej  za  zbiranje  zaupnih  podatkov oziroma za krajo identitete.

  V  zvezi  internetnih  prevar  in  zlorab  policija  svetuje, da ravnajte odgovorno  in  varno  pri uporabi svetovnega spleta. V kolikor pa postanete žrtev, poiščite pomoč in podajte prijavo policiji.

Mogoče vam bo všeč