Nekategorizirano

Odgovor evropske poslanke Romane Tomc na pismo bralca: Ali taki poslanci lahko zastopajo Slovenijo?

V nadaljevanju objavljamo odziv evropske poslanke Romane Tomc na pismo bralca, ki je bil objavljen v sobotni prilogi časopisa Delo:

“Ali taki poslanci lahko zastopajo Slovenijo? 

Gospod Vladislav Vidmar se v Pismih bralcev sprašuje, ali lahko evropski poslanci, ki niso podpisali Šoltesovega predvolilnega letaka, še zastopajo Slovenijo. Na začetku sicer pravilno ugotavlja, da »je Slovenija velika poraženka arbitražnega dogovarjanja«, pozabi pa omeniti, daje takratna vlada pod vodstvom sedanjega predsednika republike Boruta Pahorja zavajala ljudi, ko jih je vabila na referendum in jim pošiljala zavajajoče zemljevide z lepimi obljubami, ki se niso uresničile. Ampak o tem se ne govori. Prav tako se načrtno pozablja, kakšno sramoto so nam delali slovenski pogajalci, ki sojih ujeli pri prisluhih. Da ne govorimo o popolnem porazu slovenske diplomacije. Spomnimo se samo takratnega ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, ki je prek medijev »šolal« svojega šefa, predsednika vlade Mira Cerarja, kam sme in kam ne sme na državniški obisk. Da večine nastopajočih v tej zgodbi niso zanimali slovenski interesi, ampak lastna promocija, je popolnoma jasno.

Stališče SDS in evropskih poslancev SDS do te razsodbe je bilo že večkrat pojasnjeno. Pa ponovimo še enkrat. Kljub temu da se v SDS nismo strinjali z načinom reševanja spora in da menimo, da odločitev arbitražnega tribunala ni zaščitila strateških interesov Slovenije, je odločitev treba spoštovati. Vendar smo prepričani, da je edini način za uveljavitev odločitve nadaljevanje pogovorov s Hrvaško. Ne zanikanje odločitve, niti razveljavitev ali kar koli drugega, kar nam skušajo naprtiti mediji, ampak nadgradnja tega, kar prinaša arbitraža. Za to je potrebna sposobna ekipa, ki ve, kaj so strateški interesi Slovenije, ki zna te interese trdno in argumentirano zagovarjati in ki prepozna, kje so naše prednosti v teh pogovorih.

Vse to nima prav nobene zveze s predvolilnimi aktivnostmi evropskega poslanca Igorja Šoltesa, ki populistično, pol leta pred evropskimi volitvami, na predsednika evropske komisije naslavlja pobudo glede spoštovanja vladavine prava. Da v resnici ne gre za skrb za vladavino prava, ampak za lastno promocijo, se lepo pokaže ob odzivih, ko so se kršitve vladavine prava dogajale, in se še dogajajo, v Sloveniji. Tišina. Ne njega in nobenega od levih poslancev ni bilo zraven, ko je evropski parlament razpravljal o Novi Ljubljanski banki in pranju denarja, ne zanimajo jih politični zaporniki v Sloveniji ter preganjanje slovenskih novinarjev, ki si upajo kaj več kot pisati po nareku njihovih tajkunskih in režimskih lastnikov. Ne zanima jih odkrito nasprotovanje nove vlade izvrševanju določb ustavnega sodišča, ne moti jih niti to, da predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan in predsednik Socialnih demokratov počne natanko to, kar očitajo Junckerju. Ne spoštuje mnenja lastne pravne službe in ga tišči v predalu.

Kaj drugega kot sprenevedanje, dvojna merila in populizem, ki ga podpirajo »neodvisni mediji«, temu pismu pač ni mogoče reči. Zato mojega podpisa na tem pamfletu ni.

Romana Tomc, evropska poslanka”

Mogoče vam bo všeč