Nekategorizirano

Odbor 2015 zahteva ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler in ostali

Pred dnevi se je s primerom Kangler oziroma o nezakonito zamenjani odredbi za uporabo prisluhov, soočila tudi Komisija za nadzor varnostno obveščevalnih služb DZ. Po koncu seje, ki je potekala za zaprtimi vrati, je njen predsednik Matej Tonin NSI izjavil, da je nekdanjih državnozborski poslanec in nekdanji mariborski župan Franc Kangler komisiji državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predstavil dokaze, ki dokazujejo, kako je bila v enem izmed Kanglerjevih primerov »na neprimeren, morda celo nezakonit način zamenjana odredba za uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov«.

Po Toninovih besedah predstavljeni dokazi kažejo, da je policija v enem izmed primerov zoper Kanglerja pripravila seznam telefonskih številk, za katere je želela, da preiskovalni sodnik odredi uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, poroša STA. 

Zahtevo je predala tožilstvu, ta pa preiskovalnemu sodniku, ki je izdal odredbo o uporabi prisluhov. A je bila nato po Toninovih besedah odredba naknadno nepooblaščeno zamenjana, in sicer tako na policiji kot na tožilstvu in pri preiskovalnem sodniku.

Slednje po besedah predsednika komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb hipotetično pomeni, da lahko preiskovalni sodnik odredi prisluhe za telefonsko številko, za katero obstajajo utemeljeni razlogi, da se ji prisluškuje, »nato pa očitno obstaja način, da se odredbo zamenja in se prisluškuje neki drugi številki, za katero ni odredbe«.

Po Toninovih besedah je bila na seji komisije navzoča vrhovna sodnica, ki je jasno povedala, da v primerih, ko se v odredbah pojavi napaka, obstaja določen protokol, kako se to popravi – preiskovalni sodnik o tem tudi naredi zabeležko, vendar tega v tem primeru ni bilo.

ZAHTEVA Odbora 2015 za ustanovitev preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler in ostali

Odbor 2015 za človekove pravice , ki ga vodi Željko Vogrin, je zato pozval ministrico za pravosodje Andrejo KATIČ, da nemudoma sproži vse postopke za razrešitev vodje Specializiranega državnega tožilstva mag. Harija FURLANA.

V odboru 2015 so zgroženi in zaskrbljeni nad izjavo sodnika Zvjezdana RADONJIČA, ki je v zadevi »Novič« javno v sodni dvorani spregovoril o pritiskih in šikaniranjih, ki jih je bil deležen v zvezi z omenjenim sodnim postopkom.

V zadnjem času v odboru beležijo več takšnih sodnih postopkov, ki v očeh javnosti povzročajo zaskrbljenost nad odločitvami nekaterih posameznikov v sodni veji oblasti.

V zadevi Franc KANGLER je odbor ugotovil več kot 23 kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. V tem primeru smo še posebej zaskrbljeni nad informacijo, da je »izposojeni« sodnik Okrajnega sodišča v Mariboru Boris KOLMANIČ, bil deležen pritiskov in šikaniranja, katerim je bil izpostavljen zaradi oprostilne sodbe Franca KANGLERJA in njegove ostre kritike nad mariborskim tožilcem. Zanimivo je, da nato Okrajno sodišče v Mariboru ni več izkazalo interesa, da v sodnih zadevah potrebuje pomoč okrajnega sodnika Borisa KOLMANIČA iz Ljutomera, kar je še dodaten dokaz, da imajo očitno na mariborskem okrajnem sodišču nalogo, da Franca KANGLERJA obravnavajo pristransko, nepošteno, kaj šele, da bi mu zagotovili pravično in pošteno sojenje. Slednje je razvidno iz zadnjih dveh sodb Vrhovnega sodišča.

Zato v Odboru 2015 pozdravljajo odločitev sodnika Zvjezdana RADONJIČA, da je javno spregovoril o težavah, s katerimi se srečuje pri »poštenem sojenju«.

Odbor 2015 poziva  predsednika Republike Slovenije Boruta PAHORJA, predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Alojza KOVŠCO, predsednika Državnega zbora Republike Slovenije  mag. Dejana ŽIDANA, da povzamejo vse ukrepe, da zagotovijo vladavino prava predvsem pa pravično in pošteno sojenje.

Poslance Državnega zbora Republike Slovenije je Odbor 2015 pozval, da nemudoma skličejo izredno sejo Odbora za pravosodje in izredno sejo Državnega zbora Republike Slovenije, kjer bodo spregovorili o stanju v slovenskem pravosodju.

Prav tako pozivajo Državni zbor Republike Slovenije, da glede na številne dokazano zavestne, načrtne in politično motivirane kršitve v sodnih postopkih v zadevi Franc KANGLER, ustanovijo preiskovalno komisijo v zadevi Franc KANGLER in ostali.

Mogoče vam bo všeč