Nekategorizirano

Odbor 2015 zahteva poostren nadzor nad delom policije

Odbor 2015 za človekove pravice, ki ga vodi Željko Vogrin, ustanovljen pa je bil zaradi serije kršitev temeljnih človekovih pravic, ki so si jih v postopkih zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja privoščili na policiji in v pravosodnih organih, je slovenskemu ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju poslal odprto pismo, v katerem zahteva poostren nadzor nad delom policije. 

Spoštovani gospod minister Boštjan Poklukar,  

v Odboru 2015 spremljamo hujše kršitve človekovih pravic v zadevi Franc Kangler, katere so bile storjene predvsem s strani mariborske policije in tožilstva. V preteklosti smo o vseh kršitvah večkrat obveščali pristojne službe, Ministrstvo za notranje zadeve, parlament in varuha človekovih pravic, vendar do danes nihče ni sprožil internega nadzora nad delovanjem mariborskih kriminalistov, predvsem pa njegovega direktorja Roberta Munde in direktorja Policijske uprave Maribor Danijela Lorbeka.

Parlamentarna Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je pri svojem nadzoru ugotovila več kršitev internih aktov policije ter določb ZKP-ja v zadevi Franc Kangler. Do tega trenutka ne razpolagamo z informacijami, da bi bila sprožena kakršna koli notranja preiskava oziroma poostren nadzor v zvezi z ugotovitvami varuha človekovih pravic, parlamentarne komisije oziroma sodišč.

Glede na to, da ste pred kratkim prevzeli funkcijo ministra vas javno sprašujemo, ali boste v zvezi s problematiko mariborske policije zahtevali poostren nadzor nad delom policije? Kako bo nova direktorica slovenske policije ukrepala zoper kriminalista, ki je vodil več nezakonitih postopkov proti Francu Kanglerju, saj bi naj le-ta bila njegova svakinja?

»Žvižgač« je Odbor 2015 obvestil, da je stanje v mariborski policiji nevzdržno, saj nadrejeni izvajajo mobing nad policisti, ki pa se pogosto zatekajo k bolniškemu staležu. Tako smo priča večjemu številu bolniških staležev na policijski postaji Šentilj, kjer že lep čas nimajo nočnih patrulj in na ta način ni poskrbljeno za varnost občanov v občinah Pesnica, Šentilj in Kungota.

Kdo bo odgovarjal za takšno stanje na policijski postaji Šentilj oziroma zakaj o tem direktor PU Maribor Danijel Lorbek molči? Zakaj o tem niso obveščeni župani navedenih občin? Ali gre za tiho soglasje znotraj policije, da bodo migrantje na navedenem območju lažje prečkali mejo med Slovenijo in Avstrijo?

Razpolagamo tudi z informacijo, ki potrjuje, da je stanje duha v policiji slabo in sicer da je šef mariborskih kriminalistov Robert Munda po odločbi Danijela Lorbeka opravil splošni nadzor nad delom PP Maribor II. Zanimivo je, da vodi policijsko postajo PP Maribor II Tanja Flakus, ki je predhodno delala na PU Maribor kot odgovorna za notranjo zaščito. Po naših informacijah je gospod Robert Munda poskrbel, da je delo PP Maribor II na področju kriminalitete sicer bilo zakonito, vendar nestrokovno in neučinkovito. Javno vas sprašujemo, ali gre za maščevanje vodstva mariborske policije zoper komandirko Tanjo Flakus, ki je v preteklosti razpolagala z za nekatere v policiji, zelo zanimivimi informacijami? Kako je sploh mogoče, da lahko Robert Munda ugotovi, da je bilo delo policistov na PP Maribor II nestrokovno in neučinkovito, pri čemer pa so ravno njegovi kriminalisti v zadevi Franc Kangler delovali nezakonito, nestrokovno in neučinkovito?

Odbor 2015 je spremljal tudi aktivnosti v zvezi z uslužbenko Upravne enote Ptuj in njeno hišno preiskavo, ki je bila neposredno povezana z vodjo mariborskih kriminalistov Robertom Mundo. Javno vas sprašujemo, kdo se bo uslužbenki upravne enote Ptuj opravičil za nezakonito hišno preiskavo? Kako je sploh mogoče, da lahko vodja mariborskih kriminalistov pri mariborskih tožilcih in preiskovalnih sodnikih v svoji osebni zadevi doseže odredbo za nezakonito hišno preiskavo?

Spoštovani gospod minister. V Odboru 2015 si prizadevamo da resnica in pravica vedno zmagata, želimo pa si tudi, da pravice iz naslova delovnih obveznosti vodstvo mariborske policije ne bi kršilo policistom in drugim delavcem, saj so nujno potrebni za zagotavljanje varnosti na območju PU Maribor. Čas je, da se kot minister posvetite razmeram in delovnim pogojem v policiji.

Želimo vam uspešno delo, predvsem pa, da zagotovite varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin slehernemu občanu oziroma državljanu. Z namenom, da boste dobili vpogled oziroma se seznanili s celotno problematiko vam kot prilogo pošiljamo knjigo Županov boj avtorja Zorana Šariča, ki jo kot minister za notranje zadeve zagotovo morate prebrat.

ZA človekove pravice!

ODBOR 2015

Željko VOGRIN, predsednik

Mogoče vam bo všeč