Nekategorizirano

Občinska oblast na kritična razmišljanja odgovarja z aroganco in orkestriranim zlivanjem gnojnice po opoziciji

Deset let županovanja mestni občini Murska Sobota ima za sabo mag. Anton Štihec. Morda bi to funkcijo opravljal še danes, če se štiri leta nazaj pred drugim krogom lokalnih volitev ne bi  dogajalo in zgodilo marsikaj (častne vstopnice za noč čarovnic v Rakičanu….), kar je na oblast pripeljalo upokojenega policista Aleksandra Jevška, sicer vidnega člana Židanove  SD. Anton Štihec se je preselil v svetniške klopi opozicije in zaradi kritičnega in pikrega odnosa do početja oblastne koalicije SD/SMC kmalu  postal oster trn v peti župana Jevška in njegovih. Za govorniškim odrom soboškega mestnega sveta je neprizanesljiv, opozarja na napake in tudi kršitve pravnih aktov občine in zakonov, ki se jih za dosego ciljev poslužuje rdeča mestna oblast. To je skoraj edini način, da lahko kritični opoziciji prisluhnejo tudi občani in občanke mestne občine Murska Sobota, pravi Štihec, posnetke zasedanja mestnega sveta namreč predvajata dve lokalni TV postaji, sicer pa so drugače mislečim vrata lokalnih medijev praktično zaprta. »Mi si ne moremo privoščiti zakupa programskega prostora na lokalnih radio in TV postajah, kakor to z javnimi sredstvi počenja župan Aleksander Jevšek. Mediji v pokrajini ob Muri na veliko odpirajo vrata oblastnikom, sita in rešeta za opozicijo pa so tako gosta, da se skoznje le s težavo prebije njihovo kritično razmišljanje. Zato smo Antona Štihca povabili, da kritične poglede o soboški rdeči oblasti razgrne  v oddaji Sreda v sredo in za spletni časopis V FOKUSU.

»To so stare zgodbe tako na nacionalni, kakor tudi na lokalni ravni,« priznava Štihec. »Opozicija pač nima denarnih sredstev, da bi zakupila minute programa na radiu ali televiziji, kar sicer z javnimi sredstvi počenja občinska oblast, ki seveda to s pridom izkorišča za »prodajanje« strankarskih zgodb, volilna kampanja je namreč že pred vrati.«

Gre torej tudi letošnji rekordni proračun mestne občine Murska Sobota, ki krepko presega 28 milijonov evrov, dojemati kot predvolilno potezo, ki so bo razpočil kot milni mehurček?

»Seveda gre za prenapihnjen in preobilen proračun, namenjen zgolj volilnemu letu. Sam sem bil deset let župan soboške mestne občine, zato se zavedam, kako pomemben je imeti sprejet proračun za nemoteno delovanje občine. Seveda je »razumljivo,« da je pred volitvami proračun napihnjen. Tako visok pa je tudi zaradi dogovora, ki izhaja iz sedanje evropske finančne perspektive, po katerih bi morale mestne občine biti deležne več kot 120 milijonov evrov za projekte tako imenovanih »celostnih teritorialnih naložb,« za našo mestno občino to pomeni krepko čez deset milijonov evrov. In če si obetaš, da boš naenkrat iz evropskih virov dobil deset milijonov nepovratnega denarja, je normalno, da bo občinski proračun za enak znesek višji kot v minulih letih. Ko je Jevšek prevzel županovanje je bil proračun težak kakih 15 milijonov, njegova realizacija pa ni nikoli presegla 85 odstotkov. Podobno realizacijo smo imeli za časa mojega županovanja, vendar je bil proračun večji za pet do sedem milijonov evrov.

Seveda je pomembno, kako in za kaj se ta proračunska sredstva porabijo. Največ evrov bo steklo v praktično edini projekt, pod katerega se lahko podpiše sedanji župan Jevšek, in to je Expano oziroma Vrata v Pomurje, ki je v dveh letih iz začetnih 1,6 milijona narasel že na preko pet milijonov evrov. Še za izbiro imena  Expano je bilo zapravljenega kar nekaj denarja. Pred kratkim so objavili javni natečaj za izbiro imena, čeprav so ga jeseni enkrat že izvedli in na drugem javnem natečaju so izbrali isto ime, kot je bilo že prej, Expano torej. In avtorji so bili tako deležni nagrade jeseni, pa tudi v drugo jim je pripadlo  3000 evrov. Morda je občina Murska Sobota z drugim razpisom kupila ime projekta, ki so ga sicer že od jeseni pridno uporabljali. Tudi sicer je s tem projektom župana Jevška povezano veliko čudnih zadev. Konstrukcija slovenskega paviljona na Expu v Milanu je prišla v Mursko Soboto še preden je agencija Japti objavila javni razpis za dolgoročni najem. Šele protesti nekaterih slovenskih županov si ministra Počivavška prisilili, da je Japti izvedel formalni razpis, dobila pa ga je seveda Murska Sobota. Ker je vsa zadeva preveč »smrdela,«  je župan Zagorja Matjaž Švagan raje umaknil prijavo na razpis.

 

 

Oblastna koalicija SD/SMC in Desus je županu Aleksandru Jevšku pustila povsem proste roke pri »gospodarjenju z javnim denarjem. Koliko vem so vam ta isti koalicijski partnerji v vašem zadnjem županskem mandatu »zvezali roke,« saj brez soglasja občinskih svetnikov niste smeli suvereno odločati o zneskih, višjih od 5000 evrov. Pri županu Aleksandru Jevšku je koalicija na prvem zasedanju občinskega sveta  ta sklep takoj odpravila.

»V zadnjih letih mojega županovanja nisem imel za seboj koalicije, svetniki SD in SMC, (gre za nekdanje LDSovce, prelevljene v Golobičeve Zaresovce, ki  so se s pojavom novega obraza Mira Cerarja preselili v SMC), so mi nagajali na vsakem koraku. Praktično za vsako prerazporejanje proračunskega denarja, ki je presegalo znesek 4000 evrov, sem moral iskati soglasje pri njih. Ko pa je županstvo prevzel Aleksander Jevšek SD, so ta sporni člen iz občinskega odloka nemudoma izbrisali. Tako lahko zdaj Jevšek prerazporeja iz enega na drug konto tudi zneske v višini sto, dvesto  tisoč evrov, ne da bi iskal soglasje pri občinskem svetu. To seveda ni »higienično,« saj konec koncev občinski svetniki sprejemajo letni proračun, res da na predlog župana, vendar pa s potrditvijo proračuna ni dobil zelene luči za samo in svojevoljno prerazporejanje proračunskega denarja.«

Vaše kritike, ki jih kot opozicijski svetnik preko govornice izrečete mestnim oblasten na čelu z Aleksandrom Jevškom, so bile velikokrat sprejete tudi z aroganco, koalicijski svetniki in seveda direktor občinske uprave Srečko Đurov, pa so na vas družno zlivali gnojnico.

»Na seje občinskega sveta prihajam pripravljen,  za govornico povem bobu bob, ker se ne bojim ne župana Jevška ali kogar koli drugega. Vseeno je za mano desetletje županovanja, zato poznam delovanje občine do obisti, vsa regulativa, od poslovnika in občinskega statuta do  zakonov, ki opredeljujejo delovanje lokalnih skupnosti. Zato lahko s polno odgovornostjo povem, da sedanji župan dr. Aleksander Jevšek mnogokrat krši zakonodajo, nadzorni odbor občine je ob tem slep in gluh, čeprav nas peščica opozicijskih svetnikov na to opozarjamo.

Naj navedem konkreten primer kršenja zakonodaje: brez javnega razpisa je Občina oddala neko storitev, čeprav v zakonu jasno piše, da lahko brez javnega razpisa oddaš neko delo do vrednosti 20 tisoč evrov, v enih segmentih je ta meja 40 tisoč evrov. V tem primeru so najeli skladiščne zmogljivosti pri zasebniku, pri čemer je strošek skladiščenja krepko višji od 20 tisoč evrov, pa Občina ni objavila javnega razpisa. Pri projektu Expano, ki ga je po čudni poti dobila občina Murska Sobota, so elemente slovenskega paviljona na svetovni razstavi Expo v Milanu, prepeljali v Mursko Soboto,  za skladiščenje pa sta mestna občina Murska Sobota in Počivavškovo Ministrstvo za gospodarstvo temu zasebniku za skladiščenje doslej plačala že več kot 130 tisoč evrov. To je le en primer. Po drugi strani pa ta isti župan Aleksander Jevšek moralizira drugim, kako ne upoštevajo zakonodaje s področja javnih razpisov. Razlogi za to tičijo tudi v tem, da mu je v samo enem mandatu uspelo z zvestimi obrazi zamenjati praktično vse na vodilnih in nadzornih funkcijah javnih zavodov in podjetij, ostala mu je »trdnjava« Pomurskih lekarn, ki bi jo verjetno rad osvojil še pred koncem mandata.«

Ste bili zaradi jasne in glasne kritike oblastnikov  deležni kakšnih pritiskov, groženj, šikaniranj?

»Pred zadnjimi volitvami sem med številnimi anonimkami prejel tudi takšno, v kateri so me neznanci opozarjali, da v primeru moje vnovične kandidature za župana, »bo smrt doletela mojega najljubšega družinskega člana!«  S to grožnjo sem seznanil Policijo, kjer so mi svetovali naj bom »bolj pazljiv,« seveda avtorjev anonimke niso ne iskali, kaj šele poiskali. No in tri tedne pred samimi volitvami so poskrbeli, da je poginil moj nemški ovčar, kar sem sprejel kot neposredno grožnjo. Živimo pač v državi, ko ima omrežje iz ozadja v rokah vzvode oblasti, sami pa si ne upajo v ospredje, ker jim volilno telo ne bi namenilo dovolj glasov za prevzem oblasti. Zato so raje v ozadju in oblast uresničujejo reko marionet na državni in lokalni ravni. Te strice iz ozadja sem po svoje občutil tudi kot podjetnik gradbene stroke, ker le  s težavo pridem do dela v domačem prostoru, pa tudi na razpisih za odgovorne položaje v javnih zavodih sem potegnil kratko, čeprav sem imel vse pogoje. «

V mestnem svetu ste na čelu petčlanske svetniške skupine Modra lista. Mediji poročajo, da bomo Modro listo Antona Štihca videli na junijskih parlamentarnih in seveda tudi lokalnih volitvah v mestni občini Murska Sobota?  

Res je, bil sem povabljen k sodelovanju pri nastopu Združene desnice na letošnjih državnozborskih volitvah. Modra lista se ne bo zlila v Združeno desnico, v kateri sta zaenkrat Kanglerjeva NLC in Primčeva GOD, temveč bomo v prekmurskih volilnih okrajih ponudili obraze iz naše liste. Tudi na jesenskih lokalnih volitvah se bo v mestni občini Murska Sobota Modra lista Antona Štihca  potegovala za glasove volivcev, tudi za županski sedež To sicer ne pomeni, da se bom sam podal v boj za župana, ker mislim, da je bilo deset let dovolj. Bomo pa ponudili kandidata(ko), ki bo vredna zaupanja volivcev.

Za državnozborske volitve upam, da se bodo desnosredinske stranke pozabile stare zamere, se povezale in na temelju vrednot, zaradi katerih smo se odločili za samostojno Slovenijo, prepričale volivce, da nam na osnovi vrednot in programa zaupajo vodenje države. Trikrat smo bili speljani na tanek led, upam, da letos temu ne bo tako?«

Mogoče vam bo všeč