Avtobus ki je zgorel v Bolgariji
BalkanČrna kronika

Ob tragediji z Makedonskim avtobusom v Bolgariji: Žrtve so umrle zaradi zadušitve, velika verjetnost človeške napake. V RS. Makedoniji in Bolgariji tridnevno žalovanje. Ob tem ugotovljenih vrsto nepravilnosti v Makedoniji.

Avtobus z potniki iz Severne Makedonije je v torek trčil v zaščitno ogrado na avtocesti v Bolgariji, se prevrnil in zagorel. V nesreči je umrlo 45 ljudi, med žrtvami je 12 mladoletnikov. Večina mrtvih je državljanov Severne Makedonije, kjer so razglasili tridnevno državno žalovanje.

Nesrečo je preživelo pet moških in dve ženski. Preživelim je uspelo avtobus zapustiti tako, da so razbili okna v avtobusu.  Voznik bi naj  umrl nemudoma, tako da ni bilo nikogar, ki bi lahko odprl vrata. Bolgarski mediji so poročali, da naj bi bile vse žrtve pri srednjih vratih avtobusa in ne na svojih sedežih, kar nakazuje na to, da so skušale pobegniti.

Direktor bolgarske nacionalne preiskovalne službe(v Sloveniji adekvaten NPU) Borislav Sarafov je na današnji, prvi tiskovni konferenci po tragediji na “Strumi”(naziv avtocestnega kraka) dejal, da prve informacije kažejo, da je verjetno šlo za človeško napako, ki so jo še poslabšale neprimerne označbe na avtocesti. Sarafov pravi, da pločnik, na katerega je zadel voznik avtobusa, ni le na kraju nepotreben, ampak tudi nevaren. Ob nesreči je vedno ali več stvari na kupu , ki niso potrebni ali v napoto.

»Eksplozije ni bilo, so pa tisti, ki so bili v bližini, slišali udarec, močan udarec avtobusa ob pločnik na desni strani, za katerega sem rekel, da tam ni prostora. “Ni bilo eksplozije,” je dejal Sarafov.

 

Mediji pišejo, da je očividcev od 15 do 20,  kar ni res, očividcev ni. Razen tistih, ki so nesrečo preživeli, nismo zaslišali nobenih očividcev. Prosijo, da ne bo špekulacij in da se o tem strokovno poroča. Ni prič. Najprej sta bila zaslišana dva od potnikov na avtobusu, ki sta bila budna in sta dala točne in objektivne podatke. Sprašujejo se ločeno drug od drugega in pripovedujejo iste različice dogodka. “Še dva preživela sta zaslišana,” je dejal Sarafov. Nekatera izvedenska dela so opravljena, obdukcije mrtvih so končane.

»Obdukcije so končane in kažejo, da so vsi umrli zaradi zadušitve, ne zaradi poškodb v prometni nesreči. V času požarov so bili živi. Angažirani bi naj  bili najboljši avtotehnki-strokovnjaki, imenovana je požarna analiza za intenzivnost požara. Opravljeno bo izvedensko mnenje, zakaj je avtobus zapeljal s ceste in kaj je pripeljalo do tragedije.

Prav tako  so zavrnili  morebitno domnevo   o morebitnem terorističnem napadu na avtobus in dodal, da so del vzrokov za nesrečo slabe oznake na avtocesti. To je izjavil direktor  bolgarske nacionalnega preiskovalnega  urada.

Kaj pa se dogaja v RS Makedoniji povezano z  to tragedijo?

Izguba svojih državljanov na tako tragičen način je boleč in strašljiv. O počutju svojcev ni treba izgubljati besed. Veliko število otrok še dodatno  tragiko stopnjuje. Politika, na trenutke licemerna, meni da bo nesreča dodatno strnila vrste in jih pripravila do tega da bodo še bolj delali  na tem da do teh situacij katastrofičnih razsežnostih nikdar ne pride. Hipokrizija gre še naprej, ko premer Zaev izjavi, da bo nastala situacija »izboljšala »odnose med Makedonijo in Bolgarijo. Ugotovilo se vrsto pomanjkljivosti  pri vrsti služb od katerih je odvisno  ali Avtobus ali katerokoli vozilo lahko gre na cesto in v promet.  Cariniki in policisti na meji z Bolgarijo sploh niso registrirali prehod oziroma izhod iz države. Prav tako je prevoznik na Njihovo ministrstvo za promet ni zaznalo obiska po datumu ko so priglasili svojo dejavnost, kjer pa ni bil vpisan linijski mednarodni avtobusni promet. Oni pa so izvajali pretežno mednarodni promet, seveda najbolj proti Turčiji. Makedonski prometni minister ob tej ugotovitvi  namesto da bi izrazil globoko obžalovanje ob pomanjkljivosti iz kardinalni napaki iz njegovega resorja ne čuti nobeno peklenje vesti  in podal odstop, je ostal pri tej lakonski izjavi. Si predstavljate da so danes ob rutinskih pregledih avtobusov na Tetovskem ugotovilo 60 tehnično oporečnih oziroma neprimerne za na cesto. Besa Trans brez ostal brez licence za opravljanje avtobusnega prometa. Več lakonskih rešitev brez globine.

Državljane RS Makedonije je ob vsej nesreči in bolečin svojcev, lahko neskončno strah, da bi se varno odpravili kamorkoli.

Vane  T. Costa

foto: splet

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan