Predaja heliodroma namenu-Minister Tonin in župan Ilirske Bistrice Rojc(foto MORS)
Dogodki in prireditvePolitikaSlovenija

Odprtje območja za izvenletališke pristanke v Ilirski Bistrici. Minister Matej Tonin predal heliodrom svojem namenu.

Pred kratkim so v občini Ilirska Bistrica dokončali izgradnjo območja za izvenletališke pristanke za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomočiDržavni sekretar Kangler je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, da se je to uredilo. Investicija pa je pomembna tako z vidika lokalne infrastrukture kot tudi za lokalno prebivalstvo. Na območju občine je namreč vadišče in strelišče Bač, ki je del osrednjega vadišča Slovenske vojske in pomeni večjo obremenjenost lokalne javne infrastrukture.

Minister za obrambo Republike Slovenije Matej Tonin se je z načelnikom generalmajorjem   Robertom Glavašem in poveljnikom CZ Srečkom Šestanom udeležil odprtja območja za izvenletališke pristanke v Ilirski Bistrici.

Ministrstvo za obrambo in Občina Ilirska Bistrica sta  davnega maja 2008 zaradi prisotnosti Slovenske vojske v občini sklenila Dogovor o pogojih in načinih medsebojnega sodelovanja glede uporabe vojaške infrastrukture v upravljanju Ministrstva za obrambo na območju občine Ilirska Bistrica, s ciljem zagotoviti njeno dolgoročno uporabo z upoštevanjem interesov lokalne skupnosti, letos maja pa še Dodatek k omenjenemu dogovoru, ki opredeljuje tudi financiranje danes odprte investicije.

Investicijo je zaradi prisotnosti Slovenske vojske v občini v višini 15 tisoč € sofinanciral MORS. Minister je poudaril pomen takšnih izvenletaliških  pristajalnih mest ne samo iz varnostnih in infrastrukturnih razlogov ampak tudi iz človeškega in humanega stališča  ko se rešujejo življenja  ljudi. Kot sam o tem meni : “Danes štejejo sekunde, minute in v krajih, oddaljenih od večjih kliničnih centrov, je pomembna infrastruktura, ki omogoča hitre transporte. To poveča možnost preživetja pomoči potrebnim,” poudarja minister Matej Tonin. Podpiramo lokalne skupnosti, ki sobivajo s Slovensko vojsko«

Posebej pomemben moment ob  obstoječih načrtih o potrebah  za podobne ali takšne posege in dosežke kot je  današnji, je prisotnost volje in takojšnje pripravljenosti preiti k dejanjem( iz  besed na papirju)  v najkrajšem možnem času. Tukaj je poleg sobivanja  z vojsko v lokalnem okolju tudi ta da je  pri vseh  političnih dejavnikih na prvo mesto človek, prebivalec, državljan.

Primer  po katerem se zgledujejo tudi v kakšnem drugem lokalnem okolju.

Vane T. Costa

Vir. Gov.si

Foto MORS, MNZ

 

Mogoče vam bo všeč